Ciprul primeşte o nouă tranşă de la FMI, după progresele înregistrate în adoptarea reformelor
Suma totală acordată de FMI până acum Ciprului se ridică la un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).
Ciprul a înregistrat progrese în cadrul programului de asistenţă financiară pe trei ani, dar trebuie să continue adoptarea reformelor şi să ţină sub control cheltuielile pentru a reduce datoria publică şi nivelul ridicat al creditelor neperformante, a afirmat reprezentantul FMI, Mitsuhiro Furusawa.
Luni, ministrul cipriot de Finanţe, Harris Georgiades, a anunţat că ţara este în grafic pentru a ieşi din programul de asistenţă financiară la data convenită, în martie 2016.
După negocieri îndelungate, reprezentanţii FMI, CE şi BCE au acceptat, la finele lunii martie 2013, să acorde Ciprului un împrumut de 10 miliarde de euro, în schimbul unui plan de măsuri economice (creşteri de impozite, privatizări etc.) şi al restructurării drastice a sectorului său financiar. Ciprul a devenit, astfel, a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care beneficiază de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.
Autorităţile de la Nicosia au renunţat anul trecut la toate restricţiile impuse tranzacţiilor realizate de băncile străine, atenuând regimul impus mişcărilor de capital în martie 2013.
Astfel, s-a renunţat la impunerea unei limite la sumele de bani transferate în străinătate fără aprobarea prealabilă a Băncii Centrale a Ciprului, limită stabilită la două milioane de euro (2,36 milioane de dolari). De asemenea, au fost ridicate restricţiile de capital impuse cetăţenilor. Persoanele fizice pot transfera în afara ţării până la 20.000 euro (23.600 dolari) pe lună, faţă de limita de 10.000 de euro stabilită anterior.
Şi suma de bani care poate fi scoasă în afara ţării de persoanele fizice a fost majorată la 10.000 euro (11.800 dolari), faţă de 6.000 de euro anterior.