În total, legea care opreşte executările silite protejează aproximativ 200.000 de persoane cu împrumuturi ipotecare şi întârzieri la plată mai mari de 90 de zile, potrivit Kathimerini.
Datele au fost publicate înainte ca Parlamentul elen să ia în discuţie posibila prelungire a moratoriului după data de 31 decembrie. Creditorii internaţionali ai ţării – FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană – cer autorrităţilor elene să nu extindă moratoriul impus pe o perioadă de cinci ani la începutul anului 2009, în contextul crizei financiare globale.
Guvernul încearcă să găsească o modalitate de a-i proteja în continuare pe grecii care nu-şi pot plăti ratele din cauza scăderii veniturilor sau a şomajului.
Totodată, executivul vrea să ajute băncile să-şi consolideze situaţia financiară, după ce au fost recapitalizate cu mai multe zeci de miliarde de euro din fonduri împrumutate de stat de la ţările zonei euro şi FMI.
Datele băncilor arată că persoanele care abuzează de moratoriul privind executările silite tind să aibă şi cele mai mari împrumuturi, în unele cazuri de până la 500.000 de euro.
Deciziile instanţelor din Grecia par să susţină afirmaţiile băncilor, potrivit Kathimerini. Astfel, tribunalele au respins un număr mare de cereri pentru protecţie de la plata ratelor după ce au descoperit că solicitanţii au încercat să ascundă o parte importantă a activelor.