Circa 6-7% din instrumentele de plată sunt neacoperite, este nevoie de lege în domeniu-patronat

Economica.net
09 04. 2013
lei_20230400_80138700

„Circa 6-7% din cecurile, biletele la ordin şi cambiile aduse la bancă de clienţi sunt refuzate la decontare pentru că societăţile care au emis respectivele instrumente de plată nu au suficienţi bani în conturi, sumele refuzate reprezentând una dintre cele mai acute probleme din economie în perioada de criză, blocând practic activitatea multor companii”, au declarat reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprindrilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR).

Consiliul propune elaborarea în regim de urgenţă a unui act normativ care să reglementeze cambia, biletul la ordin şi cecul şi care să asigure un cadrul legal complet şi corespunzător pentru toate instrumentele de plată şi o bună funcţionare a relaţiilor de plăţi şi buna utilizare a instrumentelor de plată.

De asemenea, legislaţia trebuie să urmărească eliminarea riscurilor de neplată şi rezolvarea acoperirii eventualelor riscuri de insolvabilitate temporară de către beneficiarul plăţii (deţinătorul titlului) şi pentru transferul drepturilor de beneficiar al plăţii şi să asigure celeritate în angajarea răspunderii penale şi patrimoniale în caz de incidente.

Reprezentanţii IMM-urilor mai solicită introducerea unui sistem de publicare în timp real a societăţilor comerciale cu incidente de plată.

Potrivit CNIPMMR, biletul la ordin este reglementat de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin (publicată în Monitorul Oficial nr. 100/1934), cu mai multe modificări suferite în decursul celor 79 de ani de existenţă.

„Legea nr. 58/1934 a făcut obiectul atât unor critici de neconstituţionalitate, cât şi al interpretărilor din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea uniformizării practicii instanţelor. De asemenea, au fost semnalate probleme de interpretare şi aplicare a legii, precum şi omisiuni de reglementare, în sensul că nu prevede în mod expres că şi biletul la ordin are valoare de titlu executoriu”, a adăugat sursa citată.

În opinia întreprinzătorilor, este necesară clarificarea aspectelor procedurale implicate de Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, cu modificările şi completările ulterioare, raportat la prevederile noului Cod de procedură civilă, intrat în vigoare pe data de 15 februarie 2013 (raportat la condiţiile de validitate ale cambiei şi biletului la ordin, valoare de titlu executoriu şi exercitarea căilor de atac).