Opoziţia este mai mare (71 %) faţă de măsura „vedetă” a proiectului, respectiv prelungirea vârstei minime de pensionare de la 62 la 64 de ani, şi această respingere se evidenţiază în special în cazul celor sub 35 de ani sau al şomerilor, scrie Agerpres.
Discursul guvernamental despre faptul că trebuie salvat sistemul de pensii „nu funcţionează”, a subliniat, pentru publicaţia franceză, Frederic Dabi, director general de opinie de la Ifop, unul dintre principalele institute de demoscopie din ţară.
Sindicatele au convocat o zi de mobilizare, luni, cu greve ale funcţionarilor publici şi în unele sectoare private importante.
Totuşi, responsabilul Ifop semnalează că există ” o disonanţă între puternica respingere a reformei şi dorinţa mai slabă de mobilizare” împotriva acesteia, scrie Agerpres.
Şi, conform sondajului, 68% dintre cei care au răspuns chestionarului cred că reforma va ajunge să fie aprobată, dată fiind configurarea majorităţii parlamentare, şi numai 32% au încredere că magnitudinea protestelor va opri proiectul guvernamental.
„Opinia publică este de părere că Executivul nu va face un pas înapoi şi că acţiunea colectivă nu funcţionează. Are sentimentul că preşedintele Emmanuel Macron a îmbrăcat costumul de reformator şi nu va ceda”, a punctat Dabi, anunţă Agerpres.