Circulară internă ANAF: Şeful Fiscului le interzice angajaţilor să mai vorbească cu „puterile statului”. Inclusiv cu Ministerul Finanţelor

O circulară internă a ANAF, semnată de preşedintele instituţiei, Ionuţ Mişa, interzice subordonaţilor lui să mai poarte corespondenţă cu "organele reprezentative ale puterilor statului", inclusiv cu Ministerul Finanţelor, instituţia care coordonează ANAF, fără avizul său personal. Documentul a fost dezvăluit ECONOMICA.NET de către fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, care l-a trimis într-un mail către redacţia noastră. Ordinul şefului ANAF apare la scurtă vreme după ce Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor şi, legal, superiorul lui Ionuţ Mişa, a mers în sediul ANAF şi a criticat dur performanţele slabe ale instituţiei în ce priveşte colectarea veniturilor din taxe şi impozite la buget.
Ionut Tudorica - mar, 15 mai 2018, 23:30
Circulară internă ANAF: Şeful Fiscului le interzice angajaţilor să mai vorbească cu

Documentul, dezvăluit ECONOMICA.NET de fostul şef al fiscului, Gelu Diaconu, spune textual că „începând cu data prezentei, corespondenţa purtată de structurile pe care le coordonaţi cu organele reprezentative ale puterii de stat (…), inclusiv cu Ministerul Finanţelor, va fi semnată sau, după caz, avizată, de preşedintele ANAF”.

Circulara este emisă de Cabinetul preşedintelui ANAF şi este semnată de şeful instituţiei. 

Aveţi aici facsimilul actului, trimis de Diaconu ECONOMICA.NET

 

 

Mailul primit la redacţie

Din motive pe care le expune în corpul textului, fostul şef al Fiscului, Gelu Diaconu, a ales să dezvăluie acest act ECONOMICA.NET.

„Va scriu acest email intr- un moment delicat pentru pentru bugetul Romaniei, in particular si pentru situatia tarii , in general! Dupa cum stiti, pe pagina mea de Facebook public constant informatii cu privire atat la politicile fiscale, cat si la diverse situatii punctuale din cadrul MFP-ANAF. De aceasta data, tinand cont de gravitatea situatiei, consider ca publicarea acestei circulare a presedintelui ANAF nu poate fi facuta pe o pagina de Facebook, ci trebuie sa poarte intreaga autoritate a unei publicatii economice respectate, asa cum este Economica.net. Asadar, in atasament, va pun la dispoziție copia unei adrese oficiale a conducerii ANAF prin care presedintele interzice subordonatilor orice forma de comunicare cu alte institutii ale statului roman, inclusiv cu Ministerul de Finante, in a carui subordine se afla!ne-a scris fostul demnitar.

El a adăugat că ar fi de întrebat dacă circulara ar putea împiedica inclusiv accesul DNA la date în interesul solutionarii unei cauze penale, menţionând doar dosarul Tel Drum. Fostul şef ANAF completează că a pus la dispoziţia noastră acest document „avand convingerea ferma ca servirea interesului public este o datorie pe care o impartasim in aceste vremuri!”.

Cine este Gelu Diaconu

Gelu Diaconu a fost şeful ANAF în perioada guvernării Ponta, iar cea mai cunoscută activitate a lui a fost organizarea Antifraudei.

El a mai rezistat două luni după guvernul Ponta, fiind demis la cererea ministrului Finanţelor tehnocrat, Anca Dragu, după ce fusese pus în prealabil sub urmărire de DNA, în aşa-numitul dosar „Partida Romilor„.

Între timp, dosarul menţionat a fost întors definitiv pentru refacerea urmăririi penale din camera preliminară a ICCJ. 

Cine este Ionuţ Mişa

Actualul şef al ANAF a fost numit recent în funcţie, după ultima remaniere guvernamentală. A fost ministrul Finanţelor în guvernul Mihai Tudose şi a fost înlocuit, la venirea guvernului Dăncilă, de Eugen Teodorovici.

Teodorovici, noul ministru al Finanţelor, care ocupă pentru a doua dată această funcţie, l-a atenţionat încă din startul mandatului pe subalternul său de la ANAF, că veniturile statului estimate de acesta când era încă ministru, pe baza cărora s-a calculat bugetul pe 2018, sunt dificil de atins.

Recent, ministrul a mers în sediul ANAF şi a cerut socoteală responsabililor de-acolo pentru rezultatele sub aşteptări.

Raportul Ministerului Finanţelor pe primul trimestru din 2018 arată că Raportul trimestrial făcut de Ministerul Finanţelor dezvăluie că veniturile încasate de stat din mai multe taxe principale, gestionate de ANAF, sunt sub programul stabilit, punând în pericol ţinta de stabilitate bugetară din Tratatul de la Maastricht, adică un deficit bugetar anual de maximum 3% din PIB.

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...