An dezastruos pentru cireşele româneşti. Cele de import costă 45 de lei kilogramul

Economica.net
06 05. 2019
cirese_3__20083200

Sezonul cireşelor româneşti va debuta anul acesta cel mai probabil după 20 mai, a declarat pentru ECONOMICA.NET Aurel Tănase, directorul general OIPA Legume Fructe, care se aşteaptă ca preţurile să fie undeva la 8-10 lei la poarta fermei. Cultivatorii contactaţi de Economica atrag însă atenţia că mare parte din cultură a fost calamitată din cauza poleiului şi a frigului din perioada înfloririi plantei, astfel că producţia va fi foarte mică, mai ales la cireşele timpurii. „Cireşele timpurii vor apărea in jurul de 20 mai şi cred că românii ar trebui să facă un efort de aşteptare pentru că  cele de import au venit la un preţ care deranjează. Ale noastre vor fi probabil sub 10 lei la poarta fermei, probabil între 8-10 lei”, ne-a declarat Tănase potrvit căruia suprafeţele cultivate cresc de la an la an. „Au fost investiţii însemnate, astfel că în fiecare an suprafaţa pe rod creşte cu aproximativ 100 de hectare. Estimez că sunt 3-400 de producători cu suprafeţe de 30-40 de hecatre”, mai spune managerul OIPA potrivit căruia anul acesta au fost ceva probleme cu îngheţul, mai ales în zona de sud. 

Din datele Institutului Naţional de Statistică, în 2017, în România s-au cultivat aproximativ 3.300 de hectare cu cireşi, ia producţia a fost de aproximativ 30.900 de tone. Pentru 2018 nu sunt încă date disponibile.

Minus 85% din producţie la cea mai mare fermă de cireşe

La ferma Paradisul Înflorit din Râmnicu Sărat, deținută de omul de afaceri italian Roberto Trevisiol, pierderile sunt extrm de mari din cauza frigului din perioada polenizării şi a grindinei.

„Pentru noi este un an dezastruos. Pe 4 aprile am avut minus 3 grade şi nu s-a produs polenizarea. Cred că vom avea 20% din ce am avut anul trecut. Vineri am avut şi grindină. Ştiu că sunt rachete la Focşani, dar nu şi-au făcut simţite efectele. Despre preţuri nu pot să spun nimic acum”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Roberto Travisiol.

Acesta susţine că va ieşi pe piaţă cu soiurile timpurii la finalul lunii, dar cantităţile vor fi foarte mici. „Vom avea foarte puţine, undeva la câteva sute de kg. Anul acesta nu ştim dacă vom ajunge la 70-80 de tone în total. În 2018, am avut o producţie de aproximativ 400 de tone”, mai spune managerul fermei care exploatează 68 de hectare de teren cu cireşi şi care a exportat anul trecut cam 50% din producţie în ţări precum Italia, Olanda sau Elveţia. „În România  suntem în Europa doar cu numele. Aici se pot asigura doar lucrările, nu şi calitatea. Or, dacă eu am calitate slabă, trebuie să îmi suport singur pierdrile. Mai mult, avem probleme cu forţa de muncă. Ne gândim să vedem dacă vom putea aduce vietnamezi sau cambodgieni, dacă legislaţia ne permite”, mai pune managerul italian care a sistat investiţiile în 2019. 

Probleme sunt şi la livada superintensivă a companiei Comly, din zona Lacu Rezii, Brăila, unul dintre cel mai mari producători de fructe din România. „Anul acesta ne merge foarte, foarte prost.Sunt hectare întregi pe care nu putem intra la recoltat. Am avut polei în martie, după care au fost şi minus 5 grade în perioada de polenizare. Dacă ieşim cu 2-3 tone la hectar, este vis, în condiţiile în care producem şi 10-15 tone la hectar. Cireşele de mai sunt compromise, dacă putem intra la recoltat pentru cele timpurii dintr-un soi românesc, dar în rest nu. Şi mai există şi problema forţei de muncă”, a declarat pentru Economica Valentin Barbu, director general Comly. Cât despre preţuri, managerul care administrează 35 de hectare cultivate cu cireşi spune că vorbim despre o piaţă globalizată. „Dacă vorbim despre cireşe de calitate, preţul ar trebui să depăşească 2 euro (aproximativ 10 lei n. red.) la poarta fermei”, mai spune acesta.
 
Din datele INS, anul trecut am importat 2,3 mii de tone de cireşe, în valoare de 1,7 milioane de euro, faţă de aproximativ 1.000 de tone în 2+17, în valoare de 1,4 miioane de euro.
 
Cel mai mult am cumpărat din Grecia (1,7 mii tone), Bulgaria (140 tone), Ungaria (258 de tone).