De altfel, Reuters a scris anterior, în lunile martie şi aprilie, că ZTE ar fi vândut celei mai mari firme de telecomunicaţii din Iran echipamente de reţea produse de Cisco şi alte companii americane.
Companiile vizate, Departamentul Comerţului din SUA, o comisie din Congres şi Biroul Federal de Investigaţii, FBI, au început mai multe anchete în urma apariţiei informaţiilor în presă, în urma cărora avocatul general al subsidiarei americane a ZTE, cu sediul în Texas, a acuzat compania-mamă din China că ar fi încercat muşamalizarea cazului, inclusiv prin distrugerea de documente, potrivit Reuters. FBI a lansat o anchetă penală privind aceste acuzaţii.
„ZTE este foarte îngrijorată de această situaţie şi a luat legătura cu Cisco. În acelaşi timp, ZTE cooperează cu guvernul SUA pe marginea anchetei privind Iranul”, a declarat purtătorul de cuvânt al ZTE David Dai Shu.
Directorul general al Cisco, John Chambers, a declarat că grupul american nu tolerează vânzări „directe sau indirecte” către state aflate sub embargo.
Un raport dat publicităţii luni de o comisie din Congresul Statelor Unite recomandă ca Huawei şi ZTE să primească interdicţie pe afaceri şi tranzacţii cu companii şi agenţii guvernamentale din SUA, susţinând că cele două companii chineze ar putea ajuta guvernul de la Beijing în activităţi de spionaj.
Huawei şi ZTE resping categoric acuzaţiile.