Ciserom s-a alăturat Braiconf și cere Guvernului scutiri de taxe și impozite pe salarii în industria textilă

Ciserom, producător de șosete, se alătură demersului Braiconf și cere măsuri pentru sprijinirea investițiilor in industria textilă.
Andrada Ghira - mie, 28 aug. 2024, 10:38
Ciserom s-a alăturat Braiconf și cere Guvernului scutiri de taxe și impozite pe salarii în industria textilă

Braiconf (BVB:BRCR) a anunțat că a transmis către prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrului Economiei Stefan-Radu Oprea, o scrisoare deschisă a Ciserom prin care aceasta s-a alăturat demersului Braiconf privind propunerea de program guvernamental destinat revitalizării și dezvoltării industriei textile din România.

Ciserom și Braiconf, alături de Federația Sindicatelor Libere din România, vin cu mai multe propuneri de măsuri care să sprijine industria textilă.

Amintim că Braiconf a transmis Guvernului pe 1 iulie o propunere pentru instituirea unui program de revitalizare a industrie, propunere la care acum se alături și producătorul de șosete Ciserom.

Citește și Federaţia Sindicatelor Libere din România avertizează că industria textilă este amenințată de creșterea costului salarial și cere Guvernului sprijinirea acestui sector economic

Ce vor producătorii Ciserom și Braiconf

Companiile propun facilități fiscale precum reducerea taxelor și impozitelor pe forța de muncă, cu 75% pentru următorii doi, trei ani. Producătorii care ar urma să beneficieze de aceste reduceri fiscale vor investi banii în renovarea și reabilitarea clădirilor industriale, în achiziția de echipamente și utilaje moderne, dar și în cercetarea și dezvoltarea propriei mărci.

Producătorii propun și excluderea acestor reduceri pentru clienții de lohn, pentru a se păstra beneficiile în economia națională și arată că valoarea taxelor și impozitelor reduse se vor întoarce în economie prin investiții.

Un exemplu în acest sens arată că o companie cu 200 de angajați ar putea investi astfel 1,5 milioane de euro în infrastructură și dezvoltare.

„În plus, considerăm că este necesară instituirea unui fond special de investiții destinat companiilor din industria textilă, administrat în parteneriat public-privat, care să sprijine inițiativele inovative și să faciliteze accesul la tehnologii avansate. Acest fond va oferi un sprijin esențial companiilor din acest sector, facilitând modernizarea și inovația. Aceasta poate conduce la creșterea competivității industriei textile românești pe piața internațională, creare de locuri de muncă și contribuția la dezvoltarea economică sustenabilă a țării”, se arată în scrisoarea companiilor.

Ciserom are în prezent  capacitate de producție anuală de 10 milioane de perechi de șosete, dintre care 30% sunt exportate în țări precum Germania, Italia și Franța. Ciserom a avut anul trecut afaceri de 19 milioane de lei și a marcat o pierdere de 1,8 milioane de lei.

Braiconf a transmis Guvernului pe 1 iulie o propunere pentru instituirea unui program de revitalizare a industrie prin care arăta că industria textilă a fost afectată de pandemie și că în al doilea trimestru din 2020 dinamica anuală a producție a înregistrat o scădere de 35%, trend care s-a menținut până în prezent.

Creșterea constantă a salariului minim brut pe țară din ultimii ani a pus presiune pe costurile de producție, ceea ce a făcut ca salariile să reprezinte cea mai mare parte din costul de producție, la care se adaugă taxele și impozitele.

„De aceea, situația actuală a industriei textile converge spre o dispariție imediată a acesteia, ca și efect al lipsei competitvității generate de costul salarial în creștere, atât ca pondere în costuri, cât și ca valoare absolutp, precum și față de competivitatea crescută de pe piețele externe a altor actori care redirecționează comenzi din România către Asia, in special”, se arată în scrisoarea Braiconf.

Noi reglementării UE, adoptate în Strategia pentru Textile,  va duce la nevoia de costuri suplimentare, de care companiile nu dispun în momentul de față.

Producătorul din Brăila cerea eliminarea pe termen scurt, între un an și doi ani a taxelor și impozitelor aferente industriei pentru salariul minim brut, iar pentru salariile care depășesc acest nivel, să fie aplicată o taxare redusă prin eliminarea impozitului de 10% pe venit și reducerea CAS, CASS și eliminarea CAM.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanțelor a publicat ordinul care stabilește procedura de anulare a unor datorii către stat
Ministerul Finanţelor (MF) a publicat vineri ordinul care stabileşte procedura de anulare a unor datorii pentru persoane fizice şi juridice, măsuri reglementate prin OUG 107/2024, care a intrat......
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Țările de Jos vor să introducă noi măsuri de limitare a migrației, inclusiv un moratoriu asupra cererilor de azil
Guvernul olandez a informat vineri că intenţionează să introducă în lunile următoare o serie de măsuri de limitare ...
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a produs începând din 2023 o dronă kamikaze folosind tehnică furnizată de China – surse Reuters
Rusia a început să producă anul trecut o nouă dronă de atac cu rază lungă de acţiune, Garpiya-A1, folosind motor ...
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele de muncă
Ciolacu: Nicio pensie nu scade în urma recalculării, inclusiv în cazul pensionarilor care au activat în condiții grele ...
Premierul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Suceava, o întâlnire cu reprezentanţii minerilor în urma căreia a afirmat ...