Citigroup a devansat Goldman Sachs devenind prima bancă pentru IPO-uri în Europa

Pentru prima dată după 2002, grupul bancar american Citigroup Inc. ocupă în acest an prima poziţie în topul băncilor care au organizat oferte publice iniţiale (IPO) în Europa, după ce a ajutat la listarea la bursă a unor companii de tehnologie din Kazahstan, Polonia şi Marea Britanie, transmite Bloomberg.
Economica.net - vin, 18 dec. 2020, 09:44
Citigroup a devansat Goldman Sachs devenind prima bancă pentru IPO-uri în Europa

După ce timp de trei ani consecutiv a fost pe locul al doilea, în 2020 Citigroup a trecut în faţa liderului Goldman Sachs devenind prima bancă pentru IPO-uri în Europa, Orientul Mijociu şi Africa.

„A fost un an foarte deosebit pentru piaţă”, spune Suneel Hargunani, directorul pieţei de capital pentru EMEA la Citigroup.

Banca americană s-a ocupat de unele din cele mai importante tranzacţii derulate în 2020, precum IPO-urile pentru platforma de shopping online THG Holdings Plc şi platforma de economisire online Nordnet AB. La acestea s-au adăugat listările unor companii de tehnologie in diferite regiuni. Pe lângă IPO-ul în valoare de 2,4 miliarde de dolari derulat de THG Holdings la bursa de la Londra şi cel de 1,1 miliarde dolari derulat de Nordnet AB la bursa de la Stockholm, Citigroup a lucrat şi cu retailer-ul polonez Allegro.eu la oferta sa iniţială de 2,78 miliarde dolari precum şi la listarea, în valoare de 870 milioane de dolari, derulată la bursa de al Londra de banca digitală Kaspi.kz din Kazahstan.

Anul următor se anunţă deja a fi unul foarte aglomerat atât pentru Citigroup cât şi pentru rivalii săi. „Avem în pregătire un an 2021 puternic şi ne aşteptăm la o lună ianuarie foarte ocupată. Nu există semne de oboseală şi nu vor fi atâta timp cât oferte de calitate continuă să apară pe piaţă, la preţuri rezonabile şi bine tranzacţionate”, spune Suneel Hargunani.

Pe ansamblu, băncile de pe Wall Street continuă să domine piaţa de IPO-uri din Europa, ocupând şase din primele zece poziţii, însă băncile europene au făcut şi ele progrese. Cele mai surprinzătoare au fost băncile scandinave, precum banca norvegiană ABG Sundal Collier ASA şi cea suedeză Carnegie AB care au urcat 47 respectiv 29 de poziţii comparativ cu 2019, cele mai mari progrese înregistrate de una din băncile din top 10.

Acest lucru se datorează faptului că bursele scandinave, incluzând cele din Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda, au primit mai multe noi companii în acest an decât în orice altă parte a Europei. Aceste tranzacţii au majorat de cinci ori cota de piaţă a băncii suedeze Carnegie AB, în timp ce cota de piaţă a băncii norvegiene ABG Sundal Collier ASA a crescut de 23 de ori comparativ cu nivelul din 2019.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...