Cheltuielile cu litigiile ale Citigroup sunt în creştere după ce autorităţile au început să ancheteze vânzarea incorectă de obligaţiuni ipotecare în SUA, spălarea de bani şi manipularea ratei Libor.
În octombrie, banca a reevaluat rezultatele financiare din trimestrul trei, anunţând că ar putea plăti 600 milioane de dolari din cauza anchetelor autorităţilor de reglementare.
În ultimul trimestru din acest an, Citigroup va înregistra ‘un profit marginal’, a avertizat Michael Corbat.
După declaraţiile sale acţiunile au scăzut la bursa de la New York cu 2,5%.
Luna trecută, autorităţile de reglementare din mai multe ţări au aplicat amenzi în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari unui număr de cinci mari bănci, UBS, HSBC, Royal Bank of Scotland, Citigroup şi JP Morgan, pentru manipularea pieţelor valutare.
Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA) a anunţat miercuri că cele cinci bănci menţionate au fost de acord să plătească amenzi totale în valoare de 1,1 miliarde de lire sterline (1,7 miliarde de dolari sau 1,4 miliarde de euro) pentru a pune capăt acuzaţiilor de manipulare a pieţelor valutare. În timp ce Royal Bank of Scotland (RBS), Citibank, HSBC, JPMorgan Chase şi UBS au fost amendate fiecare cu cel puţin 200 de milioane de lire sterline, în cazul Barclays valoarea amenzii rămâne de stabilit.
Investigaţiile FCA au descoperit că în perioada 1 ianuarie 2008-15 octombrie 2013 mecanismele ineficiente de control la cele cinci bănci au permis unor traderi care activau pe piaţa valutară G10 să pună interesele lor înaintea celor ale clienţilor. Reglementatorii au descoperit că traderii s-au înţeles între ei pentru a manipula pe piaţa valutară prin schimbul de informaţii confidenţiale cu privire la comenzile clienţilor.
Separat, Comisia de Reglementare a Tranzacţiilor cu Contracte Futures din SUA (CFTC) a anunţat şi ea că a amendat cele cinci bănci cu 1,4 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) tot pentru manipularea pieţelor valutare. În timp ce băncile americane Citibank şi JPMorgan Chase au primit o amendă de 310 milioane de dolari fiecare, Royal Bank of Scotland şi UBS au fost amendate cu 290 milioane de dolari fiecare, iar HSBC a primit o amendă de 275 milioane de dolari.
De asemenea, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Elveţia, FINMA, a impus UBS o amendă de 134 milioane de franci (111 milioane de euro) din acelaşi motiv.
Pe piaţa valutară globală se derulează zilnic tranzacţii în valoare de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari, iar aproximativ 40% dintre acestea se derulează prin City-ul londonez.
Acest scandal de manipulare a pieţelor valutare intervine după în decembrie 2013 Comisia Europeană a impus o amendă record de 1,7 miliarde de euro unui număr de şase bănci importante, precum Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, JPMorgan şi Citigroup, pentru că au format carteluri ilegale pentru manipularea dobânzilor Euribor şi Libor.