Acordul, care necesită acordul justiţiei, prevede una dintre cele mai mari plăţi de acest tip făcută vreodată şi vine la doi ani după că Citigroup a încheiat un acord cu Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC), pentru acelaşi tip de acuzaţii.
Înţelegerea cu acţionarii oferă acestora despăgubiri modice, având în vedere că valoarea de piaţă a Ciotigroup a scăzut cu peste 90% în ultimii cinci ani, şi demonstrează că nota de plată uriaşă de pe Wall Street a litigiilor legate de criza financiară continuă să crească.
Un alt exemplu este cazul Abu Dhabi Investment Authority (Adia), care a investit 7,5 miliarde de dolari în Citigroup la sfârşitul lui 2007 şi solicită despăgubiri de până la 4 miliarde de dolari. În 2011, o comisie de arbitraj a dat câştig de cauză Citigroup, dar Adia a contestat decizia.
Citeste si: Profitul Citigroup a scăzut cu 12% în trimestrul al doilea
În pofida acordului cu acţionarii, Citigroup, a treia mare bancă americană în funcţie de active, continuă să respingă toate acuzaţiile, precizând că suma destinată acţionarilor este acoperită din rezervele pentru litigii.
Citigroup este una dintre băncile cele mai afectate de procese în ultimii câţiva ani. În urmă cu doi ani, banca a plătit 75 de milioane de dolari pentru închiderea unui litigiu cu SEC, în care era acuzată că a indus în eroare investitorii în legătură cu expunerea la ipotecile subprime.
Banca aşteaptă totodată aprobarea pentru o altă înţelegere de 285 milioane de dolari cu SEC, legată de acuzaţiile că a înşelat investitorii în privinţa unor instrumente financiare garantate prin active.