Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster

Marca Citroen a grupului Stellantis devine tot mai clar, de la un an la altul, un concurent pentru Dacia. Viitorul model C4, aflat în dezvoltare, este deja considerat rival pentru Dacia Duster.
Robert Stan - Dum, 17 nov. 2024, 15:16
Citroen țintește din nou succesul Dacia. Viitorul C4 va concura cu Dacia Duster

Pentru mulți, ideea ca o marcă având prestigiul Citroen să concureze cu Dacia, un brand nou venit pe piața occidentală prin raport cu marca franceză, poate părea o simplă elucubrație. Cu toate acestea, an de an, tot mai multe elemente se adaugă la tabloul unei rivalități născută, mai întâi, din succesul neașteptat al Dacia pe piețele din vestul Europei și, mai apoi, din nevoia celor de la Stellantis de a repoziționa pe piață Citroen. Cu prea multe mărci care se bat pe același grup țintă de clienți – Fiat, Opel, Citroen, ca să enumerăm doar câteva din largul portofoliu al marelui grup auto – marca franceză avea urgentă nevoie de o nouă zonă în care să activeze pentru a elimina, măcar parțial, posibilitatea unui fenomen de „canibalizare”.

Argumentele evoluției menționată mai sus a mărcii Citroen sunt palpabile. După ani în care au refuzat să admită că au ca țintă zona de piață dominată de Dacia, francezii au recunoscut în primăvara acestui an că unele dintre modelele noi pot fi considerate rivali pentru marca românească, parte a grupului Renault.

Dar, să o luăm cu începutul. În 2019, Arnaud Deboeuf, fost coordonator al expansiunii Dacia în grupul Renault, a fost înregimentat de grupul PSA Peugeot Citroen, acum parte a Stellantis. Ulterior, Deboeuf a devenit director de producție al întregului grup. Apoi, în 2022, erau prezentate la doar o lună diferență conceptele Dacia Manifesto și Citroen Oli. Dincolo de evidentele asemănări vizuale și de utilitate, un element care a surprins pe atunci a fost caracterizarea ambelor mașini drept „laboratoare de idei”. Ca și în cazul Dacia, care a prezentat Manifesto în luna septembrie a acelui an, oficialii francezi au susținut la dezvăluirea Oli în luna octombrie 2022 că nu există planuri de a transforma conceptul în mașină de serie.

De atunci, tot mai multe modele ale celor două mărci au intrat în competiție pe aceleași segmente de piață, iar declinul mărcii franceze a dat ocazia jurnaliștilor francezi de la cunoscuta publicație Le Monde să scrie că „scăderea spectaculoasă a vânzărilor l-a determinat pe Thierry Koskas, CEO al Citroen, să adopte o direcție strategică similară cu cea a mărcii Dacia, de tip low cost”. Pentru ca imaginea să fie chiar mai clară trebuie menționat că și Koskas este tot un fost angajat al grupului Renault.

Confruntat cu evidența și cu întrebările tot mai directe ale presei franceze care nu pare împăcată cu ideea că o marcă de tradiție cum este Citroen poate deveni concurent pentru Dacia, un brand ajuns abia după debutul anilor 2000 în Europa de Vest, Thierry Koskas a declarat în mai 2024 că „suntem foarte mândri să fim o marcă populară, ceea ce înseamnă să facem mașini accesibile și simple, pentru că există într-adevăr o nevoie în acest sens (…) Nu avem o problemă să spunem că C3 va concura cu Dacia, de exemplu.”

Citroen C4

Citroen C4, rival pentru Dacia Duster

Lăsând însă deoparte istoria recentă, merită evidențiată o confruntare între Citroen și Dacia, la un alt nivel, în viitorul apropiat. Dacă generația actuală a Citroen C3 a avut ca țintă Dacia Sandero, nu atât ca asemănare, cât, mai degrabă, ca idee și proces de dezvoltare, viitoarea generație Citroen C4 pare a avea ca sarcină poziționarea ca rival pentru Dacia Duster. Nu o spunem noi, ci chiar presa franceză.

Conform reputatei publicații L`Argus, deși cataloagele de comenzi pentru versiunea restilizată a C4 abia au fost deschise în Franța, iar primele livrări sunt așteptate cel mai devreme în primăvara lui 2025, dezvoltarea unei generații cu totul noi se află deja în curs. Iar aceasta va avea la bază conceptul Oli, prezentat la doar o lună după Dacia Manifesto, acesta din urmă având și el rolul de a influența viitoare modele Dacia din segmentul SUV.

Conform jurnaliștilor francezi, deși a fost prezentat drept „simplu” laborator de idei care nu se va transforma în vehicul de serie, conceptul Oli a fost conceput încă din start ca viitoare mașină de serie purtând numele de cod CJ4. Producția modelului de serie având la bază Oli era programată pentru 2026 la uzina din Trnava, Slovacia, și avea prevăzut chiar și un frate purtând marca Peugeot. Cu toate acestea, din motive strategice și economice, proiectul a fost înghețat la sfârșitul anului 2021 de către conducerea de atunci, iar designerul său, Pierre Leclercq, a fost nevoit să îl regândească astfel încât să ajungă, la un moment dat, în producție.

Aparent, asta se va întâmpla în 2027, atunci când un nou Citroen C4 ar trebui să fie lansat pe piață în același segment cu Dacia Duster. Decizia de a readuce un astfel de model în actualitate îi aparține lui Thierry Koskas, sosit la conducerea Citroen în 2023. Tot el este artizanul repoziționării mărcii franceze pe piață după un concept similar cu cel al Dacia.

În cuvintele sale, Citroen trebuie să ofere acum vehicule „simple și practice”, mașini mai ieftine decât concurența din segmentele B și C. „Pe scurt, Citroen trebuie să devină Dacia grupului Stellantis fără a-și pierde ADN-ul”, concluzionează jurnaliștii L`Argus.

Dacia Duster 2024 (c) LifeNews.ro

Totuși, pentru a deveni un rival pentru Dacia Duster, viitorul Citroen C4 are nevoie de o platformă tehnică accesibilă și un model de dezvoltare asemănător cu cel al mărcii românești. În acest caz, noua platformă Smart Car a grupului Stellantis pare să ofere soluția ideală.

Această nouă platformă multi-energie (combustie internă, hibrid și 100% electric), utilizată deja de Citroen C3 și C3 Aircross, echipează și Fiat Grande Panda, viitorul Multipla și chiar Opel Frontera. În ceea ce privește motoarele, strategia Dacia pare ideală: vor fi folosite motoarele deja disponibile în grupul Stellantis pe alte modele. Astfel, vehiculul de serie derivat din conceptul Citroen Oli va putea fi produs fără costuri majore care să ducă la un preț de catalog mare.

În continuare, pentru a menține prețul viitorului C4 la un nivel competitiv, oficialii Stellantis par să fi ales asamblarea lui în afara Europei, la uzina marocană din Kenitra. Așa cum a făcut Dacia cu Sandero și, mai recent, cu Jogger, care sunt produse și ele în Maroc, la Tanger.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...