Prelungirea amânării ratelor la credit este la mâna băncilor şi va fi de maximum trei luni. Cei noi îşi vor amâna ratele până pe 30 iunie

29 12. 2020
in_analiza_comparativa_a_costurilor_unui_credit__de_luat_in_calcul_nu_este_doar_valoarea_ratei_lunare__ci_si_suma_totala_de_rambursat_90752800

Subiect de dispută  între partide şi nu numai: suspendarea plăţii ratelor la credite a încântat mulţi particiupanţi la pandemie. Cei mai strâmtoraţi dintre clienţi au refuzat să înţeleagă că, după expirarea perioadei de graţie nu numai că vor plăti ratele din nou, dar aceste rate vor fi şi mărite! Cu contravaloarea dobânzii pe care banca o percepea în mod normal la achitarea ratei de credit. Cu alte cuvinte, guvernul te ajuta să iei o pauza de la plata creditelor. Mai exact, dacă nu plăteşti rata 5 luni, când vei relua plata vei plăti rata veche, plus dobânda băncii generată pentru lunile de neplată! Merită?

Băncile comerciale au de ales decât între cele două tipuri de moratorii: cel oferit de stat, pentru care este necesară o nouă OUG care să prelungească efectele OUG 37, un update al acesteia, dar conform ghidului Autorităţii Bancare Europene (ABE) şi cel privat realizat la nivel de sistem bancar prin Asociaţia Română a Băncilor (ARB), conform unor surse din mediul bancar. Cei care vor apelala moratoriul de stat vor beneficia de suspendarea ratelor până la 31 martie inclusiv. Pentru cei care nu au beneficiat până acum de amânări la plata ratelor, dar prezintă probleme de lichiditate temporară, nu de solvabilitate, şi solicită de acum suspendarea de la plata ratelor termenul limită de amânare este 30 iunie 2020.

Totuşi, prelungirea amânării ratelor la credite va fi în continuare la mâna băncilor, ele fiind cele care vor stabili ce persoane vor primi sau nu o nouă perioadă de suspendare a ratelor. Cel puţin acestea sunt soluţiile discutate până în prezent, dar lucrurile sunt în desfăşurare.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că a găsit o soluţie care să permită românilor care au fost şi sunt încă afectaţi de criză să poată să beneficieze în continuare de amânarea ratelor la bănci.

„Am avut, pentru că ştiu că este tot de interes public, discuţii, în toată această perioadă şi se consolidează referitor la amânarea ratelor la bănci. Ştiţi foarte bine că există o decizie a EBA, Autoritatea Bancară Europeană, care spune că se pot amâna aceste rate până la 9 luni, dar, în acest moment, am găsit o soluţie, zic eu, pe care o vom prezenta, prin care vom putea să prelungim pentru anumite categorii această facilitate. Sper ca în zilele următoare să avem detaliile. O să venim şi cu această ordonanţă public, dar vreau să îi asigur pe români că am lucrat în această perioadă şi ne apropiem de o soluţie care să permită celor care au fost şi sunt încă afectaţi de această perioadă de criză să poată să beneficieze în continuare, sau alţii care au fost afectaţi mai târziu să beneficieze de această facilitate”, a spus Cîţu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că detaliile acestui act normativ vor fi prezentate în zilele următoare.

„Este o soluţie care intră în acel şablon pe care ni l-a dat Autoritatea Bancară Europeană”, a menţionat premierul. De această măsură au beneficiat persoanele afectate financiar din cauza crizei din sănătate, însă ea urmează să expire la 1 ianuarie 2021.