El a precizat în schimb că până la sfârșitul lui octombrie se va stabili o formulă clară de majorare a salariului minim. Din Consiliul Tripartit fac parte reprezentanții sindicatelor și patronatelor.
„Salariul minim pe economie trebuie să crească! Este concluzia ședinței de astăzi pe care am avut-o cu reprezentanții Consiliului Tripartit. Reprezentanții sindicatelor și patronatelor susțîn această măsură și, prin urmare, am decis că până la finalul lunii octombrie să avem o formulă clară pentru calcularea salariului minim”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.
Cîțu a explicat că va trebui să fie stabilită o formulă predictibilă pentru că de acum lumea să știe cu cât se majorează salariul minim an de an.
„Avem nevoie de o formulă predictibilă și transparentă, astfel încât oamenii să știe exact cu cât crește salariul minim în fiecare an. Predictibilitatea e cheia!”, a încheiat Cîțu.
Ultima majorare a salariului minim a avut loc la începutul acestui an (13 ianuarie), când a crescut de la 2.230 de lei brut la 2.300 de lei brut. În urmă acestei creșteri, salariul net a fost majorat cu aproximativ 40 de lei.
Creșterea salariului minim a fost anunțată și de ministrul Muncii, Raluca Turcan, care la sfârșitul lunii august a precizat că acesta este mic și va trebui majorat.
„Eu o să vă spun câteva principii, ca să fie lucrurile foarte clare. Unu: cred că salariul minim trebuie să crească şi cred că este mic în România”, a spus Turcan pe 25 august.
„Deci unu: trebuie să crească pentru că este mic şi 2.300 brut este puţin, în condiţiile în care avem şi un fenomen îngrijorător de muncă nedeclarată sau muncă subdeclarată, ceea ce face ca, de fapt, oamenii să fie privaţi şi în privinţa salariului pe care îl primesc în mână, şi în privinţa contribuţiilor la sistemul de pensii. De asemenea, această creştere a salariului minim trebuie făcută predictibil şi să nu conducă la o avalanşă de concedieri şi de pierderi de locuri de muncă”, a declarat Turcan.