„Avem baruri, cafenele, cluburi, discoteci şi aşa mai departe, care în continuare până la 1 iunie rămân închise. De la 1 iunie propunerea era să se deschidă cu o capacitate la jumătate, cam aşa, dar pentru persoane vaccinate, de exemplu, sunt propuneri la care ne uităm. (…) Maximum 50% din capacitate. Vom vedea. Noi vorbim de vaccinaţi”, a spus Cîţu la Digi 24.
El a mai afirmat că încă nu sunt permise petrecerile private, scrie Agerpres.
Cîţu a precizat că activităţile sportive vor fi deschise începând cu 15 mai pentru spectatori, cu o capacitate de 25% persoane, de preferat vaccinate.
„Este mult mai uşor să nu fie cozi la intrare şi aşa mai departe, se poate face uşor acces”, a adăugat premierul.
De asemenea, el a arătat că nunţile, botezurile vor putea fi organizate cu maximum 70 de persoane la exterior şi cu 50% la interior de la 1 iunie, iar în cazul în care organizatorul garantează că toţi participanţii sunt vaccinaţi, nu se mai aplică restricţionarea la acest număr. Premierul a afirmat că verificarea va fi realizată probabil pe baza adeverinţei de vaccinare.
Premierul Florin Cîţu a declarat, joi seara, că ţintele stabilite privind numărul de persoane care trebuie vaccinate anti-COVID-19 în perioada următoare trebuie atinse şi a avertizat că se poate discuta despre o „frână de mână” în ceea ce priveşte măsurile de relaxare dacă se constată că nu funcţionează campania de vaccinare.
„Ele trebuie atinse, trebuie să mergem în acea direcţie, să avem aceste obiective. Dar, da, putem să discutăm şi de o frână de mână, dacă vedem că o campanie nu funcţionează, campanie de vaccinare, putem discuta de o frână de mână în această perioadă. Este important să înţelegem că avem aceste decizii astăzi pentru că lumea s-a vaccinat”, a afirmat Cîţu la Digi 24.
El a subliniat că pentru revenirea la normalitate mai repede este nevoie ca oamenii să se vaccineze.
„Pandemia nu a dispărut. Deci, să fie foarte clar: ceea ce am făcut acum este o măsură, un pas spre revenirea la normalitate, pentru că am avut o campanie de vaccinare de succes şi avem alţi indicatori care ne arată că suntem într-o perioadă bună. Dar vom evalua permanent ceea ce se întâmplă, aceşti indicatori”, a spus premierul.
Cîţu a amintit că pe 20 mai membrii Guvernului vor fi prezenţi în stradă în toată ţara pentru încurajarea vaccinării.
„Guvernul României iese în stradă pentru a susţine campania de vaccinare, toţi miniştrii, secretarii de stat vor merge în ţară, vor trebui să pună pe reţele de socializare informaţii, poze, filmuleţe pe unde merg, să vorbească cu românii despre campania de vaccinare, despre măsurile de revenire la normalitate şi orice alte întrebări vor avea românii pentru ei. Românii trebuie să intre în contact cu miniştrii, cu secretarii de stat, să-i cunoască, să-i întrebe şi să primească răspunsuri”, a arătat prim-ministrul.
El a fost întrebat dacă este un eşec faptul că, până în prezent, doar o jumătate dintre profesori s-au vaccinat.
„Nu este un eşec, sunt sigur că până în perioada următoare mai mulţi români se vor vaccina, inclusiv profesori şi restul populaţiei. Beneficiile sunt cu mult, mult, mult mai mari decât orice altceva şi vedem clar că astăzi putem să vorbim de a scoate masca pe stradă din 15 mai tocmai pentru că am avut această campanie şi m-am încăpăţânat să vorbesc – şi mi s-a spus că vorbesc foarte mult – de această campanie, să o împing, pentru că, uitaţi, avem rezultate bune”, a afirmat Cîţu, precizând că nu este în acest moment o sursă de îngrijorare faptul că profesorii nu s-au imunizat.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că în şedinţa de lucru cu premierul Florin Cîţu, membri ai Guvernului, şefi de instituţii şi experţi s-au stabilit ţinte de vaccinare anti-COVID-19, şi anume, 5 milioane de persoane vaccinate până la 1 iunie, 6 milioane – până la 1 iulie şi 7 milioane – până la 1 august şi a fost pregătit un calendar cu măsuri de relaxare.