„PNL, de principiu, este de acord cu reducerea de taxe, accize, impozite, contribuţii orice înseamnă reducerea poverii fiscale. Deci oricare ar fi, vom fi de acord. Acum să vedem analizele Ministerului Finanţelor. Scenariile pe care le prezintă, din punctul meu de vedere, sunt optimiste. Eu sper că nu sunt prezentate doar aşa, să mai împuşcăm un iepure să spunem „facem această măsură pentru că ea costă 3 – 4 miliarde de lei”. Nu aş vrea doar să luăm banii din buzunarul nostru să-i transmitem în buzunarele companiilor. Dacă nu avem garanţia că preţul scade la pompă eu nu aş face măsura, dar o susţinem”, a afirmat Cîţu, la Parlament, întrebat în legătură cu reducerea accizei la carburant.
El a spus că estimează impactul măsurii la trei miliarde lei pe trei luni. „Este estimarea mea, poate Finanţele spun că e mai puţin”, a adăugat Florin Cîţu.
Întrebat când ar urma să intre în vigoare această măsură, Cîţu a spus că acest lucru va fi decis de Ministerul Finanţelor şi de Guvern.
„Problema este că dacă nu scade preţul la pompă, cineva trebuie să răspundă pentru asta. Trei miliarde să-i luăm de la buget şi să-i dăm companiilor şi să nu răspundă nimeni, ar fi greşit”, a adăugat liderul liberal.
Întrebat dacă ministrul Finanţelor ar trebui să plece din Guvern dacă măsura nu se va vedea în scăderea preţului carburanţilor la pompă, Florin Cîţu a spus: „Eu am spus mereu să-şi asume cineva această măsură şi consecinţele. Nu ştiu cine va propune, astăzi a propus ministrul Finanţelor”.
Coaliţia a validat, marţi, reducerea temporară, cu 50%, a accizei la carburanţi, măsură care ar scădea preţul la pompă imediat cu peste un leu, a anunţat, marţi, pe Facebook, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Am propus liderilor coaliţiei soluţia scăderii temporare cu 50% a accizei la combustibil, măsură care ar reduce preţul la pompă imediat cu peste 1 leu. Propunerea a fost validată în şedinţa de azi, astfel că, în perioada imediat următoare, vom avea discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi pentru ca preţurile la combustibil să fie reduse la un nivel suportabil pentru toţi consumatorii, fie ei persoane fizice sau companii. Am venit la guvernare să luăm măsuri care să protejeze populaţia şi firmele româneşti de impactul crizei energetice. Acesta este doar una dintre deciziile care vor constitui pachetul major de soluţii ce au ca scop reducerea facturilor energetice şi calmarea puseului inflaţionist manifestat la acest început de an”, a precizat Câciu.
Florin Cîţu a mai declarat că garantează „sută la sută” că reducerea TVA şi a contribuţiei de asigurări sociale vor fi benefice pentru economie şi banii vor ajunge în buzunarul românilor.
„Toţi am fost de acord că sunt măsuri bune şi toţi ştim că se pot face. Eu spun, ca unul care a trecut prin gestionarea a două crize, că sunt măsuri care ar ajuta economia. Până la urmă, decizia este la Guvern. (…) Impactul este calculat de noi. Ministerul ştiu că face acum nişte calcule, aici bineînţeles că întotdeauna vor fi discuţii, dar eu aici sunt altfel, eu spun că garantez că impactul o să fie bun pentru economie şi garantez cu orice”, a afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu măsurile privind reducerea CAS şi TVA propuse de el.
Întrebat cum garantează că reducerea CAS ajunge în buzunarul românilor, Cîţu a răspuns: „Garantez sută la sută că va ajunge în buzunarul românilor. (…) Ele vor fi benefice pentru economie. Aşa cum am garantat pentru IMM Invest(…) şi amânarea la plată cu 9 luni de zile”.
„Angajatorul plăteşte CAS-ul care trebuie plătit, aşa cum astăzi angajatorul opreşte 25% şi nu 26%, aşa va face şi în viitor, când va fi 20%, va plăti 20%”, a explicat liderul PNL, întrebat cum garantează acest lucru.
În legătură cu măsurile din sectorul energiei, Cîţu a spus că cea mai bună variantă este ca preţurile să rămână aşa cum sunt în prezent, dacă nu sunt finalizate măsurile.
„Dacă nu sunt gata măsurile pentru sectorul energetic, cea mai bună variantă este ca preţurile care sunt acum să rămână aşa, măsurile care sunt acum să le prelungim un an de zile”, a adăugat Florin Cîţu.
El a precizat, întrebat ce măsuri ar trebui să fie gata până la sfârşitul lunii martie, că sunt mai multe variante.
„Guvernul va comunica când va avea varianta finală. Au fost câteva principii asupra cărora toţi am căzut de acord, dar dacă nu pot fi aplicate până la finalul lunii martie, cel mai bine ar fi să prelungim măsurile de acum”, a mai spus liderul PNL.
Întrebat dacă se poate deschide discuţia privind întoarcerea la piaţa reglementată, Cîţu a spus: „Nu, niciodată”.
„Toate măsurile afectează deficitul bugetar”, a mai afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu impactul acestor măsuri asupra bugetului.