„Este un proiect. Cred că nu s-a înţeles, era vorba de voluntar, dacă cineva vrea să mai lucreze şi în felul acesta să contribuie să aibă o pensie mai mare, pentru că se creează un sistem de motivare, deci dacă lucrezi, statul contribuie, te ajută la contribuţii şi atunci vei avea o pensie mai mare. Era un sistem voluntar, nu un sistem obligatoriu. (…) Nu este ceva la care ţinem foarte mult, dar ca să credem că nu este nevoie de aşa ceva, deşi ar ajuta bugetul şi vedem că în toată Europa s-a făcut. Este în PNRR, până la urmă trebuie să ne uităm, dar, repet, soluţiile trebuie să vină de la Guvern, nu de la politicieni, expertiza, informaţiile, toate sunt la Guvern. Când o să avem şi un proiect de pensii, un proiect al legii salarizării şi un proiect al reformei administraţiei publice putem să discutăm despre ele. Legea offshore este acum discutată, dar din nou şi acolo noi putem să ne uităm pe ceea ce vine de la Guvern. Când nu ai ceva să discuţi, nu ai ce să discuţi. Acum discutăm principii şi dacă este vorba doar despre principii şi revenim la rediscutarea PNRR, doar Guvernul poate să facă acest lucru”, a declarat Cîţu, la Senat, cu privire la proiectul privind interzicerea cumulului pensie-salariu la stat şi posibilitatea pensionării la 70 de ani, scrie Agerpres.
El a subliniat că PNRR „înseamnă reformă, nu înseamnă creşterea pensiilor”.
„Iarăşi este o discuţie despre ce avem în PNRR, în PNRR nu este vorba doar despre creşterea pensiilor, de fapt nu este despre asta în PNRR. Dacă era vorba doar de creşterea pensiilor, nici nu puneam în PNRR, luam un Excel, făceam acolo un tabel şi vedeam cât cresc pensiile şi gata, mergeam toţi acasă. PNRR este despre reforma sistemului de pensii, asta înseamnă că avem nevoie de o legislaţie separată pentru pensiile militarilor, etc. Avem nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să ne dea un sistem de pensii sustenabil, asta înseamnă un sistem prin care noi îi penalizăm pe cei care ies la pensie anticipat, dar îi încurajăm pe cei care vor să mai lucreze. Sunt mai multe lucruri acolo, de aceea PNRR înseamnă reformă, nu înseamnă creşterea pensiilor”, a afirmat liderul PNL.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirmă că în România nu poate fi crescută vârsta de pensionare pentru că speranţa de viaţă a scăzut, iar speranţa de viaţă sănătoasă este „incomparabil mai mică” faţă de cea din Uniunea Europeană.
„De ce nu poate creşte vârsta de pensionare în România? Prima ştire şocantă este că anul trecut speranţa de viaţă a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranţa de viaţă sănătoasă, un indicator ce vorbeşte despre calitatea vieţii în ultimii ani (cât de sănătos eşti). În România un bărbat ajuns la pensie mai trăieşte sănătos 6 ani şi jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni), dar durata de viaţă sănătoasă este de 11 ani şi jumătate. În Spania 12 ani şi jumătate, iar în Polonia 8. La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din ţările Europei Centrale şi de Est, dar pensionarele trăiesc mai puţin sănătos comparativ cu celelalte ţări”, a scris Oprea, miercuri, pe Facebook.
El a arătat că întâi trebuie rezolvate cauzele care duc la o speranţă de viaţă redusă şi apoi să fie luată în discuţie creşterea vârstei de pensionare.
„Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranţa de viaţă sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană. Haideţi să ne concentrăm mai întâi pe rezolvarea cauzelor care duc la aceste realităţi triste, lipsa unei alimentaţii şi a unei vieţi sănătoase din cauza sărăciei, condiţiile grele de muncă şi apoi să vorbim despre creşterea vârstei de pensionare. Altfel, doar foarte puţini dintre cetăţenii României vor mai beneficia de pensie”, a spus Radu Oprea.