Cîţu îl propune pe Dan Vîlceanu pentru funcţia de ministru de Finanţe
„Am să îi cer domnului preşedinte (al PNL – n.r.) să convoace Biroul Politic Naţional. Am o propunere. Am văzut că domnia sa a făcut deja câteva propuneri în spaţiul public. Am şi eu o propunere – propunerea mea este Dan Vîlceanu pentru Ministerul Finanţelor Publice”, a declarat premierul Florin Cîţu.
În prezent, interimatul în funcţia de ministru al Finanţelor este asigurat de şeful Executivului.
Deputatul Dan Vilceanu este președintele filialei Gorj al Partidului Național Liberal, fiind cunoscut drept un apropiat al premierului Florin Cîțu. Vîlceanu îl susține pe Cîțu în competiția internă din PNL împotriva actualului lider al partidului Ludovic Orban.
Despre demisie
Cîţu a mai declarat sâmbătă că nu intenţionează să demisioneze din funcţie pentru faptul că, în urmă cu 21 de ani, a fost sancţionat în Statele Unite ale Americii pentru conducere sub influenţa alcoolului.
„Nu, niciun moment. În continuare avem o guvernare pe care trebuie să o ducem la capăt. Avem reforme pe care le-am început şi pe care trebuie să le ducem la capăt. Un eveniment care s-a întâmplat acum 21 de ani, pe care îl regret, în Statele Unite, nu are niciun fel de implicaţii pentru ceea ce facem noi astăzi”, a afirmat premierul.
El a spus că nu l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu faptul că a fost sancţionat în Statele Unite ale Americii pentru conducere sub influenţa alcoolului, dar că presupune că liderul PNL, Ludovic Orban, avea această informaţie.
„Nu am adus în discuţie acest eveniment în ceea ce îl priveşte pe domnul preşedinte. În ceea ce îl priveşte pe domnul Ludovic Orban, un coleg mi-a spus că acum câteva luni de zile i-a arătat această hârtie, spunând că o are. Deci presupun că avea această informaţie”, a afirmat Cîţu, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Despre alcool şi şofat
Potrivit premierului, niciodată nu trebuie amestecat alcoolul cu condusul şi că, după episodul de acum 21 de ani din Statele Unite ale Americii, şi-a învăţat lecţia.
„Aş spune ceea ce spun fiecărei persoane din momentul în care mi s-a întâmplat mie – că nu trebuie făcut, niciodată nu trebuie amestecat alcoolul şi condusul. Eu mi-am învăţat lecţia. Nu s-a mai întâmplat niciodată de atunci. A fost o singură dată. (…) Este ceva ce niciodată nu aş susţine şi de fiecare dată am fost împotrivă. Poate că este nevoie şi în România să ne uităm la legislaţie, pentru că în Statele Unite legislaţia este mult mai dură. Depinde de la stat la stat. (…) Această toleranţă zero poate că ar trebui să ne gândim să fie implementată şi în România. (…) Este o situaţie prin care nu am dorit să mai trec niciodată şi nu am mai trecut prin acea situaţie niciodată”, a afirmat premierul, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a spus că în acea zi fusese ziua colegului său de cameră şi consumase bere.
„Cred că era o sâmbătă, era 3 decembrie. Fusese ziua colegului meu de cameră şi de acolo veneam. Doar ştiu că am depăşit, am băut îndeajuns ca să depăşesc limita legală. În rest nu ştiu exact… Cred că bere am consumat. (…) Nu pot să duc 7 – 8 beri, dar am băut ca să depăşesc limita legală şi am fost oprit. Am recunoscut imediat că am consumat băuturi alcoolice şi am respectat toate procedurile legale pe care le aveam în statul Iowa”, a arătat şeful Executivului.
Prim-ministrul a reiterat că pentru a acoperi cheltuielile, la acea vreme, a fost necesar să îşi vândă maşina.
El a precizat că în SUA nu a avut niciodată niciun drept restricţionat de atunci.
„Din ce îmi aduc aminte nu au fost 48 (de ore de arest – n.r.), dar am plătit tot ce a fost nevoie sau dacă a trebuit să plătesc am plătit. Am respectat toată legislaţia, toate recomandările instanţei. (…) A trebuit să vând maşina şi cred că m-am şi împrumutat. Nu mai ştiu exact. (…) Vorbim de două sisteme juridice diferite. (…) Ceea ce am făcut este delict. (…) În Statele Unite nu am avut niciun drept niciodată restricţionat. La un an după am lucrat la Banca Naţională a Noii Zeelande fără niciun fel de probleme. După aceea am lucrat la Banca Europeană de Investiţii fără niciun fel de problemă. Mi-am reînnoit viza pentru Statele Unite în 2009 fără niciun fel de problemă, am vizitat de câteva ori SUA de atunci şi până acum”, a subliniat premierul.
Florin Cîţu a povestit şi că a mers „la nişte cursuri” unde erau prezentate „situaţii extreme”.
„Am mers la nişte cursuri unde sunt prezentate situaţii extreme în care se poate ajunge şi aşa mai departe. Este un curs de reeducare în acest… Am vândut maşina şi cred că m-am împrumutat la bancă, ceva de genul acesta, am luat nişte bani”, a susţinut Cîţu.
Despre rectificarea bugetară
Cîţu a precizat sâmbătă că proiectul de rectificare bugetară nu va fi aprobat de Guvern dacă acesta nu va fi susţinut de colegii din coaliţie.
Întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă proiectul de rectificare bugetară va fi aprobat în cazul în care nu va fi susţinut de colegii de coaliţie, Florin Cîţu a răspuns: „Nu, nu, bineînţeles că nu. Vreau să fie, să fim cu toţii de acord”.
El a subliniat că sunt „câteva lucruri” peste care însă nu poate trece şi că, din punctul său de vedere, ar dori să aibă coaliţia de partea sa în această rectificare bugetară.
„Dar sunt câteva lucruri peste care nu pot să trec şi nu pot să trec să avem un deficit mai mare de 7,16% din PIB, aş vrea să reducem, dar nu o să merg mai departe cu… Este pus în dezbatere publică. O să avem şi un ministru al Finanţelor care vine, o să poată să discute, dar din punctul meu de vedere vreau să am coaliţia de partea mea în această rectificare, pentru că e vorba de proiectele pentru români, e vorba de banii românilor, e vorba de o coaliţie de guvernare şi de fiecare dată să ştiţi că am fost cel care i-a adus la masă. Chiar dacă în spaţiul public s-au certat între ei, am încercat de fiecare dată să îi aduc la masă să găsim o soluţie”, a afirmat şeful Executivului.