Cîţu: La toate capitolele au fost reduse sumele de bani din PNRR, pentru ca să se reușească încadrarea în 29 de miliarde de euro
„PNRR-ul iniţial, cel cu care am plecat la Bruxelles, avea 42 de miliarde; acesta are 29 de miliarde. La toate capitolele au fost reduse sumele şi nu au fost reduse aleator, au fost reduse în funcţie de feed-back-ul pe care l-am trimis la Comisie referitor la proiectele care erau în acel PNRR. O parte dintre ele le-am transferat pe alte finanţări – fonduri europene, pe buget, nu pentru că nu erau proiecte bune, toate sunt proiecte bune. Unele dintre ele nu erau în faza în care puteau să fie terminate până în 2026 şi atunci nu avea rost să le punem în PNRR. Le punem în altă finanţare, dar proiectele rămân. Aşa şi cu aceste proiecte care, dacă au fost scoase de la Educaţie, proiectele rămân, sunt proiecte importante şi vor fi finanţate ori de la buget ori prin fonduri europene”, a explicat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria, întrebat despre ajustările de la Educaţie.
El a indicat că PNRR se încadrează în cele 29,2 miliarde de euro pe care România le va primi.
„Cu fiecare zi se solidifică această imagine în plus, dar săptămâna viitoare este o discuţie puţin mai amplă, pentru că sunt mai multe lucruri de discutat la Comisia Europeană despre PNNR, despre câteva alte lucruri, reforme. Partea de reforme este, de fapt, ceea ce vreau să discut mai mult la Comisia Europeană. Este important pentru acest Guvern care şi-a asumat reforme să merg şi să fie foarte clar că ne ţinem de aceste reforme. Aţi văzut că agenţiile de rating deja au încredere că mergem mai departe cu aceste reforme şi Comisia Europeană, vom vedea şi negocierile pe deficit excesiv. Partea de reforme trebuie explicată foarte bine”, a spus Cîţu.
Ajustarea bugetului Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă de la 42 miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus şi modificarea alocărilor pentru proiectul „România Educată”, care va beneficia de 3,7 miliarde euro, respectiv 12% din PNRR, conform unei declaraţii comune a ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, şi ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.