Întrebat, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, dacă în baza reformelor prevăzute de PNRR, pensiile medii şi mari ar urma să fie îngheţate sau să scadă, premierul a negat acest lucru.
„Nu. Sunt nişte principii acolo şi cred că formularea corectă este ‘cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al anului’. Deci, nu spune că vor fi îngheţate. Cuvântul este ‘similar’. În acelaşi timp, spunem că este o prioritate să creştem pensiile mici, nu spune că celelalte nu vor creşte. Şi un alt lucru pe care îl spunem este că, da – şi aici vă garantez eu că nu se va întâmpla – nu vom avea creşteri ad-hoc de pensii. Deci, nu vom mai permite să vină cineva să spună: ‘Anul acesta creştem pensiile cu 70%, că aşa vreau eu’, fără niciun fel de analiză, studiu de sustenabilitate. Acestea sunt nişte principii la care lucrăm”, a spus el.
Premierul a prezentat şi obiectivele referitoare la adoptarea legii sistemului public de pensii:
– aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul II al anului 2022;
– adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii – în trimestrul IV al anului 2022;
– noua lege privind sistemul de pensii ar urma să intre în vigoare în primul trimestru din anul 2023.
„Acestea sunt ţintele de care ne vom ţine şi acum intrăm în dezbaterea proiectelor, public. Procedura prin care vor avea aceste legi va fi una transparentă”, a mai spus Cîţu.