UPDATE Cîţu, PNL: România este în criză. Finanţele pregătesc echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare. Finanțele neagă
UPDATE 17:35 Ministerul Finanțelor infirmă existența împrumutului anunțat de senatorul Florin Cîțu.
Ministerul Finanțelor a anunțat că afirmațiile senatorului Florin Cîțu sunt false și că România nu intenționează să contracteze un împrumut mare de la FMI.
În conformitate cu legislaţia privind datoria publică, MFP anunţă în fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin ‘Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018′, publicat pe site-ul MFP. Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale’, subliniază sursa citată.
În context, Finanţele arată că România beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s şi Fitch), cu o perspectivă stabilă. De asemenea, potrivit ministerului de resort, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un ‘onorabil’ loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE.
În 2018, Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48 – 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.
‘Ministerul Finanţelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finanţelor Publice are în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în anul 2018 în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung’, se precizează în documentul citat.
Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde de lei iar volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Finanţe este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) şi de volumul datoriei de refinanţat anul viitor, în sumă de aproximativ 47 miliarde de lei.
‘Partenerii noştri strategici au dat verdictul. România este în criză. O criză care va ajunge la nivel de alertă la jumătatea acestui an. ‘Criza românească’ (aşa se vorbeşte la Davos) se manifestă, conform partenerilor noştri, în trei dimensiuni: criza politică şi instituţională, criza economică profundă generată de dezechilibre economice vizibile şi uşor de anticipat şi criza morală a societăţii româneşti’, a scris Cîţu pe Facebook.
El subliniază că cele trei dimensiuni ale ‘crizei româneşti’ oferă motive de îngrijorare atât din punct de vedere al intereselor economice ale partenerilor noştri, dar şi din punct de vedere geostrategic şi al funcţionării statului de drept.
‘Prestaţia lamentabilă a nu mai puţin de două guverne PSD în doar 12 luni a generat o profundă criză de comunicare şi credibilitate în ochii partenerilor noştri occidentali. Atacul la legile justiţiei a întregit tabloul care arată că România nu este guvernată. Oamenii au dreptate. Asta este şi părerea mea. PSD a generat în România anul trecut criza economică, politică şi morală. PSD nu poate guverna România!’, a mai scris Cîţu.
Liberalul susţine că Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare, al doilea ca mărime din istoria României.
‘România este în criză şi deja se vorbeşte în mediile occidentale de aşa numita ‘criză românească’ (vezi lipsa României de la Davos, bulgarii sunt acolo). Iar pentru a nu ne prăbuşi, Dragnea va lua un împrumut mare. Întrebarea pe care ar trebui să i-o puneţi toţi lui Liviu Dragnea: Dragnea, ai de gând să faci un referendum înainte să iei acest împrumut (al doilea ca mărime din istoria României)?’, conchide Florin Cîţu.