Cîțu: România este pregătită să înfrunte al patrulea val al pandemiei. Toți bugetarii ar trebui vaccinați sau testați
Acesta a subliniat că secţiile de anestezie şi terapie intensivă şi-au păstrat capacitatea de a primi pacienţi cu COVID-19, iar centrele de vaccinare şi-au menţinut capacitatea de a vaccina 100.000 de oameni zilnic.
„Singura soluţie este vaccinarea. Altfel nu putem trece peste acest val patru şi România este pregătită pentru un val patru. Am verificat şi secţiile ATI nu au redus numărul de paturi pentru pacienţii COVID. Putem să şi creştem. În acelaşi timp, centrele de vaccinare au păstrat capacitatea pe care o avem. Putem să vaccinăm peste 100.000 de persoane zilnic. Depinde doar de noi să trecem peste acest val patru”, a afirmat Cîţu.
Şeful Executivului a arătat că va demara o acţiune de verificare a tuturor centrelor de vaccinare din ţară.
„Voi începe din nou această campanie, de mers prin ţară, să verific că avem această capacitate de vaccinare, că e intactă şi că oamenii trebuie să meargă să se vaccineze”, a adăugat premierul.
Referindu-se la relocarea centrelor de vaccinare care funcţionează în sălile de sport, Florin Cîţu a spus: „În acest moment este foarte important să păstrăm capacitatea de vaccinare. Ne gândim la mai multe soluţii pe care putem să le găsim pentru orele de sport. Iarăşi am militat pentru orele de sport fără mască. Cred că trebuie să începem să revenim la normalitate, mai ales acum, când avem vaccinul. Este arma noastră împotriva pandemiei şi ar trebui să o folosim”.
Vaccinarea bugetarilor
Premierul a spus și că susţine necesitatea vaccinării sau testării tuturor angajaţilor din sistemul public care intră în contact cu cetăţenii.
El a declarat, sâmbătă, la Botoşani, că va propune în coaliţia de guvernare vaccinarea sau testarea obligatorie a aparatului de stat.
„Vă spun opinia mea personală şi discutăm după aceea care va fi soluţia. Cred că nu doar personalul medical, ci şi personalul din învăţământ, şi personalul din Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, angajaţii din sistemul public care lucrează în sistemul bugetar ar trebui cu toţii să fie vaccinaţi sau testaţi. Este varianta pe care eu o voi propune. Vom vedea, în funcţie de discuţiile cu specialiştii, care va fi varianta aprobată. Vom discuta şi în Coaliţie şi vedem, dar eu cred că, acolo unde intră în contact cu cetăţenii, trebuie să fim responsabili”, a afirmat Cîţu.
Despre eliminarea TVA la gaze și electricitate
Șeful Executivului a declarat că nu este de acord cu eliminarea taxei pe valoare adăugată la energie electrică şi gaze.
„Nu vreau să umblu la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revin asupra lui şi implicaţiile sunt diferite, dar voi susţine ca în această iarnă la consumatorii vulnerabili şi mare parte a populaţiei să nu aibă un impact creşterea preţurilor”, a adăugat Cîţu.
Eforturi pentru un an școlar cu prezență fizică
Cîţu a mai spus că va face „tot ce este posibil” ca anul şcolar 2021- 2022 să se desfăşoare cu prezenţa fizică a elevilor la cursuri. El a afimat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după vizitarea unui centru de vaccinare din municipiul Botoşani, că prezenţa efectivă a elevilor la cursuri este necesară având în vedere „impactul psihologic de anul trecut”.
„Obiectivul meu pentru acest an şcolar este acela de a avea prezenţă fizică totală. Încă nu avem o variantă clară pentru ce se întâmplă după 6 la mie. Deocamdată am pus acel prag acolo. Eu vă spun că voi face tot ce este posibil ca anul acesta şcoala să rămână cu prezenţă fizică. S-ar putea să fie situaţii într-o anumită localitate, într-o anumită şcoală sau într-o anumită clasă temporar, dar, ca idee generală, vreau ca anul şcolar să fie anul acesta cu prezenţă fizică. Am văzut impactul psihologic pentru elevi anul trecut. Este important să rămână şcoala cu prezenţă fizică. Bineînţeles, purtarea măştii rămâne obligatorie în clase. Vom testa, avem teste, vaccinarea este acum posibilă şi pentru copii”, a precizat Cîţu.
Prim-ministrul a vizitat, sâmbătă, un centru de vaccinare deschis la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din municipiul Botoşani.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Botoşani a solicitat administraţiei locale din municipiul Botoşani şi autorităţilor sanitare relocarea centrelor de vaccinare care funcţionează în sălile de sport ale unor unităţi de învăţământ.
Inspectorul general adjunct al IŞJ Botoşani, Ada Alexandrina Macovei, a declarat pentru AGERPRES că în condiţiile în care centrele de imunizare a populaţiei vor fi menţinute în sălile de sport, peste 3.000 de elevi vor fi privaţi de orele de educaţie fizică desfăşurate în condiţii de normalitate.
În municipiul Botoşani există trei săli de sport în care funcţionează centre de vaccinare, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, la Şcoala gimnazială nr. 17 şi la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”. Cea de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” îi deserveşte atât pe elevii colegiului, cât şi pe cei ai Seminarului Teologic din oraş.