Cîţu: România va ieşi pe pieţele externe pentru un nou împrumut în prima parte a anului viitor. Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării
„Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piaţă şi o vom utiliza”, a spus Florin Cîţu într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă.
Banca Naţională a României (BNR) a intervenit pe pieţele valutare pentru a susţine cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creşterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflaţiei şi bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât şi anul viitor.
Florin Cîţu a spus că Guvernul de la Bucureşti intenţionează să anunţe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020. Cîţu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea „să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutăţirii perspectivelor economice mondiale.
Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur şi simplu măsura care vizează o creştere a pensiilor cu 40%, Cîţu a precizat că „anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri” dar a insistat asupra faptului că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piaţă.
Ministrul de Finanţe a mai spus că România va emite obligaţiuni pe pieţele internaţionale „în prima parte a anului următor” având în vedere faptul că cererea de pe piaţa locală este una puternică. „Nu văd presiuni prea mari asupra finanţării”, a spus Florin Cîţu.
România a ieşit de două ori pe pieţele externe, în 2019. Statul a împrumutat două miliarde de euro de pe pieţele externe prin două emisiuni de eurobonduri pe 12 și 30 de ani, pe 9 iulie 2019. A fost a doua ieşire pe pieţele internaţionale din acest an după cea din martie când statul a reuşit să atragă trei miliarde de euro, cea mai mare sumă luată vreodată la o singură ieșire pe piețele externe pentru ţara noastră.
Statul a mai putut împrumuta o sumă atât de mare în vara anului 2019 după ce la începutul lunii iunie a fost publicat în monitorul oficial o Hotărâre care permite Ministerului Finanțelor să împrumute echivalentul a 5,25 miliarde euro de pe piețele externe.
Acest document are un singur articol: „Se aprobă programul-cadru de emisiuni de titluri de stat „Medium Term Notes” (MTN), în sumă maximă, în orice moment, de 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută, denumit în continuare Program”.
Practic, în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2019-2020, suma maximă de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută (din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010), a fost înlocuită cu 31 miliarde euro.
Conform notei de fundamentare, în contextul implementării planului anual de finanțare a deficitului bugetar și de refinanțare a datoriei publice, pentru perioada 2019-2020, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere emiterea de euroobligațiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost deja emise în data de 3 aprilie 2019. Deci au rămas 5,25 miliarde euro.
În 2018, România a „ieşit” pe piaţa internaţională de capital de trei ori, reuşind să atragă împrumuturi de 3,75 miliarde de euro şi 1,2 miliarde de dolari.