Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern

18 09. 2021
florin citu2

„Conform prevederilor constituţionale, la expirarea termenului de 45 de zile – termenul constituţional maxim – prevăzut pentru asigurarea conducerii unui minister printr-un interimar, premierul are obligaţia să vină în Parlament, în cazul în care se face o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice. Dacă cei şase miniştri care şi-au dat demisia de la USR PLUS nu sunt înlocuiţi de miniştri USR, ci vor fi candidaţi din alte formaţiuni politice, aceşti candidaţi vor trebui să treacă prin Parlament, iar premierul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului. (…) Nu există deocamdată un precedent prin care un premier care a propus o remaniere cu schimbarea configuraţiei politice să nu fi obţinut numărul necesar de voturi, adică majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Sigur, sunt diverse puncte de vedere care sunt exprimate de constituţionalişti. Eu aş prefera să nu-mi exprim un punct de vedere legat de acest subiect, deşi am un punct de vedere. Cel mai probabil, se va ajunge la Curtea Constituţională, dacă mă întrebaţi pe mine. Aşa presimt, că se va ajunge la Curtea Constituţională”, a declarat Orban la Palatul Parlamentului.

Totodată, el a atras atenţia că în acest interval, ministerele vor rămâne fără conducere, nefiind posibilă numirea unor interimari. Potrivit liderului PNL, termenul de înlocuire a miniştrilor este 16 octombrie.

Orban a subliniat că trebuie să înceteze „cât mai repede” criza politică, deoarece creează „grave prejudicii” plan intern, dar şi imaginii României.

Știrea inițială

Premierul Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, că va cere Parlamentului un vot doar pentru validarea miniştrilor ce urmează să fie numiţi pe portofoliile care au aparţinut USR PLUS, nu un vot de încredere pentru întregul Cabinet.

„Eu voi respecta Constituţia şi suntem în procedură de remaniere. Constituţia sune foarte clar că mergi pentru votul miniştrilor, nu pentru votul întregului Guvern”, a spus Cîţu înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, întrebat dacă ia în calcul să meargă în Parlament pentru un vot de încredere.

El a adăugat că, în cazul în care propunerile de miniştri pe care le va face vor pica la vot în Parlament, va face alte propuneri şi nu va demisiona din funcţia de premier.

Despre organizare Congresului PNL

Florin Cîţu a mai spus că pe 25 septembrie, la Congresul PNL desfăşurat la Romexpo, vor participa 5.000 de persoane, iar organizatorii vor cere punctul de vedere al CNSU.

Precizările au fost făcute înaintea şedinţei Biroului Politic Naţional al PNL, pe a cărei ordine de zi figurează o „mai bună” împărţire a atribuţiilor pentru vicepreşedinţii partidului şi convocarea Consiliului Naţional, pentru 26 septembrie.

„BPN-ul a fost convocat din două motive. Primul – modificările la statut. Al doilea motiv este convocarea Consiliului Naţional de a doua zi după Congres. Vom face şi această decizie în BPN. Modificările la statut sunt modificări cu care am fost de acord toţi în BPN-ul precedent. Ele vor fi votate astăzi în Consiliul Naţional. Este vorba de împărţirea atribuţiilor pentru vicepreşedinţi, mult mai bine. Vrem să fie un partid care să funcţioneze mai eficient după 25 septembrie. Şi erau câteva domenii care erau comasate şi nu aveau nicio legătură unul cu altul”, a afirmat Cîţu la Palatul Parlamentului.

Premierul a confirmat că la Congres vor participa 5.000 de persoane. Întrebat cum este posibil acest lucru, în contexul restricţiilor impuse din cauza pandemiei, Cîţu a răspuns că organizatorii congresului vor cere opinia celor de la CNSU.

„Organizatorii congresului vor cere opinia celor de la CNSU. Vom vedea care este opinia lor, pentru astfel de activităţi. (…) Nu luăm în calcul altă variantă în acest moment”, a spus el.

Florin Cîţu a menţionat că a doua zi după Congres, va fi convocat Consiliul Naţional, pentru stabilirea biroului executiv.

„A fost cererea mea expresă, în BPN-ul trecut, ca foştii preşedinţi, chiar dacă au fost interimari – deşi s-au opus unii – să facă parte din BEx, cu drept de vot. Dar să fie membri PNL”, a declarat acesta.

Biroul Politic Naţional al PNL a fost convocat pentru sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de liberalii care îl susţin pe premierul Florin Cîţu la şefia partidului. Convocarea s-a făcut în temeiul alin. 3 al art. 85 din Statutul PNL, la solicitarea membrilor Biroului, se arată într-un mesaj al echipei lui Florin Cîţu.

Tot sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de la ora 12,00, va avea loc Consiliul Naţional al PNL.

Pe ordinea de zi a Consiliului Naţional se află modificarea Statutului PNL.