Cîţu: Vom aproba în şedinţa de Guvern memorandumul pentru proiectul România Educată. Iohannis – Reforma sistemului de educaţie este obligatorie

Guvernul va aproba memorandumul pentru proiectul "'România Educată", "un proiect de ţară pe care avem datoria de a-l implementa", a anunţat prim-ministrul Florin Cîţu, miercuri, la şedinţa de Guvern prezidată de preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că reforma sistemului de educaţie este obligatorie.
AGERPRES - mie, 14 iul. 2021, 14:35
Cîţu: Vom aproba în şedinţa de Guvern memorandumul pentru proiectul România Educată. Iohannis - Reforma sistemului de educaţie este obligatorie

„Astăzi vom aproba în şedinţa de Guvern memorandumul pentru proiectul ‘România Educată’ . (…) Mă bucur că în mandatul Guvernului pe care-l conduc aprobăm acest memorandum pentru implementarea proiectului amplu ‘România educată’, proiect iniţiat de dumneavoastră, domnule preşedinte. Este nevoie de reformă, mai ales în educaţie, pentru că, reformând şi modernizând învăţământul românesc, de fapt investim în viitor. Este un proiect de ţară şi, noi, cei care avem puterea de decizie, avem datoria de a-l implementa. Datoria este a noastră faţă de societate, faţă de elevi, faţă de studenţi, inclusiv faţă de angajatorii care au nevoie de oameni cu baze şi cunoştinţe solide, iar pentru asta este nevoie de creşterea calităţii educaţiei”, a declarat Florin Cîţu.

Premierul a punctat că guvernanţii trebuie să fie conştienţi de faptul că este nevoie de îmbunătăţiri ale sistemului de educaţie pentru fiecare elev, student sau profesor, indiferent de mediul din care provine, scrie Agerpres.

„Trebuie să reducem abandonul şcolar, să reducem inechităţile, să ne adaptăm inovării, tehnologiei, să investim în învăţământul dual. În acest sens, vreau să salut obiectivele şi ţintele asumate de acest proiect şi am să enumăr doar câteva dintre ele: scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea cu minim 50% a prezenţei ratei de analfabetism funcţional, astfel încât, la orizontul anului 2030, să ajungă la cel mult 20%. Până în 2030 toţi profesorii să aibă competenţe digitale de bază şi cel puţin 85% dintre elevi”, a declarat Cîţu.

Şeful Executivului a precizat că, pe lângă cele 3,6 miliarde de euro alocate prin PNRR pentru „România Educată”, prin alte fonduri europene Guvernul va finanţa cu 400 de milioane de euro renovarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, precum şi construcţia de şcoli şi creşe noi.

Premierul s-a angajat în faţa şefului statului că din poziţia pe care o ocupă va fi un partener al acestuia pentru a transforma proiectul în realitate şi a anunţat etapele de implementare ulterioare aprobării memorandumului în Guvern.

„După aprobarea acestui memorandum vom trece la următoarele etape: constituirea unui grup de lucru interministerial, coordonat de premier, care va elabora rapoarte trimestriale de monitorizare a implementării proiectului ‘România Educată’, termen – 1 august 2021; adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea Planului de acţiune cu termene şi responsabilităţi pentru implementare, termen – 10 septembrie 2021; elaborarea pachetului legislativ care să asigure implementarea proiectului ‘România educată’, termen – 1 octombrie 2021; organizarea de consultări cu partenerii sociali, reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi, ai mediului economic şi al organizaţiilor neguvernamentale pentru definitivarea pachetului legislativ, octombrie-noiembrie 2021, termen de implementare”, a afirmat Cîţu.

Premierul a punctat că, ulterior acestor etape, proiectul trebuie să fie adoptat cât mai rapid de Parlament.

„Întreaga clasă politică, indiferent de partid, trebuie să conştientizeze că ‘România Educată’ trebuie să fie lege. Avem nevoie de o ‘Românie educată’, avem nevoie de reforme pentru o Românie puternică şi liberală”, a mai declarat Cîţu.

Iohannis: Reforma sistemului de educaţie este obligatorie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că reforma sistemului de educaţie este obligatorie.

„Astăzi este o zi extrem de importantă pentru viitorul educaţiei din ţara noastră. Împreună înaintăm decisiv către implementarea proiectului „România Educată”. Vă mulţumesc pentru colaborarea de până acum şi sunt convins că veţi depune toate eforturile astfel încât să schimbăm în bine sistemul de învăţământ românesc. Reforma acestuia este obligatorie dacă vrem ca generaţiile viitoare să beneficieze de educaţie de calitate şi de şanse reale pentru a fi competitivi pe piaţa muncii în continuă şi rapidă schimbare. (…) Proiectul ‘România Educată’ este unul foarte aproape de sufletul meu, cred că este deopotrivă o oportunitate istorică, dar şi o mare responsabilitate pentru actuala clasa politică de a genera schimbări pe termen lung, nu doar de a rezolva problemele specifice unui singur ciclu electoral”, a spus şeful statului, la începutul şedinţei de Guvern pe care o prezidează.

El a afirmat că Guvernul a „dovedit că este capabil să gestioneze situaţii şi crize complexe” şi s-a declarat convins că implicarea Executivului va face posibilă operaţionalizarea proiectului „România Educată” într-o „manieră predictibilă şi eficientă”.

Preşedintele Iohannis a punctat că este important, în acelaşi timp, să existe o participare consistentă la nivel parlamentar în adoptarea legislaţiei necesare.

El le-a transmis membrilor Guvernului că „românii aşteaptă un plan coerent de implementare, cu responsabili şi cu termene realiste, care să pună sistemul de educaţie pe făgaşul necesar: unul al coerenţei, al responsabilităţii, al stabilităţii şi al profesionalismului”.

„Singurul tren către un viitor mai bun este educaţia. Doar astfel putem oferi copiilor şi tinerilor din România şansa de a profita pe deplin de oportunităţile pe care le oferă o economie modernă şi o societate democratică. România se confruntă cu un declin demografic accentuat. Nu avem timp să irosim potenţialul tinerilor noştri. Nu ne permitem să îi pregătim cu instrumente din trecut pentru nevoile viitorului. Nu avem voie să lăsăm niciun copil în urmă! Trebuie să acţionăm acum!”, a spus Iohannis.

Şeful statului a arătat că proiectul este unul cu legitimitate democratică, bazându-se pe cea mai amplă consultare naţională în domeniul educaţiei din perioada post-decembristă.

„Avem toate premisele pentru a prioritiza investiţiile în educaţie şi pentru a crea cadrul adecvat pentru reformele de care învăţământul românesc are atâta nevoie”, a spus el.

Klaus Iohannis a precizat că proiectul „România Educată” beneficiază de un sprijin financiar important prin intermediul PNRR, în valoare de 3,6 miliarde de euro.

Potrivit preşedintelui, soluţiile şi ţintele proiectului sunt ambiţioase şi realiste.

„O ţară pe deplin dezvoltată şi cu o democraţie consolidată are o populaţie educată şi corect informată. Nu putem continua cu rate atât de mari de abandon, analfabetism funcţional şi ştiinţific. În faţa acestor probleme, ‘România Educată’ propune soluţii concrete, obiective, măsuri şi ţinte ambiţioase, dar realiste”, a mai spus Iohannis, arătând că între ţinte se numără scăderea ratei de părăsire timpurie a şcolii, reducerea ratei de analfabetism funcţional, asigurarea competenţelor digitale de bază, atât în cazul profesorilor, cât şi al elevilor, dezvoltarea învăţământului profesional, creşterea numărului de absolvenţi de studii superioare.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...