Premierul a precizat că prin PNRR vor fi reduse semnificativ decalajele dintre România şi ţările dezvoltate. Potrivit acestuia, cele 29,2 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru rezolvarea unor probleme amânate de ani de zile, precum managementul apei – capitol căruia îi sunt alocaţi aproape 2 miliarde de euro; împăduriri – 1,3 miliarde de euro; managementul deşeurilor – 1,1 miliarde euro; transport – 7,6 miliarde euro, scrie Agerpres.
„În această guvernare, vom trece Carpaţii cu autostradă. Nu s-a putut în 30 de ani de zile, o vom face în această guvernare. Transport sustenabil – rutier, feroviar şi metrou – 7,6 miliarde de euro. Toţi aceşti bani se vor duce în investiţii de care vor beneficia toţi românii. Energie regenerabilă, infrastructură de gaz cu hidrogen – 1,6 miliarde de euro. Se poate face şi vom face asta în România. Cloud guvernamental, digitalizarea administraţiei publice, care a tot fost amânată ani de zile, pe care am început-o anul trecut, va continua şi prin acest program – 2 miliarde de euro. Bineînţeles, Banca Naţională de Dezvoltare ş.a.m.d., Fondul local pentru tranziţie ‘verde’ şi digitală – 2,1 miliarde de euro”, a arătat Cîţu în alocuţiunea sa.
Conform premierului, este prevăzut un fond de 2,4 miliarde de euro pentru spitale şi în vederea creşterii accesului la sănătate.
„Da, vom face spitale noi în aceşti ani, lucru pe care nu l-a făcut nimeni în ultimii 30 de ani. Vom avea spitale construite în România în perioada următoare, în patru ani de zile, ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Şi, bineînţeles, ‘România educată’, un alt proiect care e foarte important pentru noi – 3,6 miliarde de euro. Aşa se distribuie banii în acest proiect, bani care vor ajunge la toţi românii. Iar reformele pe care ni le asumăm sunt reforme cu care am mers şi în campania electorală şi cu care am primit votul românilor şi cu care am format această coaliţie de guvernare, avem votul acestor români pentru a implementa reforme”, a mai precizat el.
Cîţu a subliniat că „doar prin investiţii şi reforme” poate fi redusă sărăcia, dar şi că este nevoie de toată clasa politică pentru a atinge obiectivele acestui program de dezvoltare a României.
„Aşa cum am spus, reforma pensiilor, ca să ne asigurăm că putem să plătim pensii şi în 2030, că avem un sistem de pensii sustenabil; reforma companiilor de stat, să ne asigurăm că nu mai aruncăm bani în găuri negre; reforma administraţiei publice, aici toţi românii vor o administraţie publică performantă, şi asta este ceea ce ne spun de fiecare dată când ne întâlnim cu ei; în justiţie; în transport – fără emisii de carbon; energie regenerabilă”, a prezentat el reformele pe care le consideră necesare.