Cum a fost devalizată City Insurance? Prin tranzacţii imobiliare intra grup, marcate cu pierderi de cel puţin 50% din suma investită, cedarea în reasigurare către societăţi fără rating a unor prime care nu au mai fost rambursate şi chiar existenţa unor conturi fantomă, raportate ca având milioane de euro, dar cu existenţa negată de către bancă, gen Axion Swiss Bank, susține lichidatorul companiei.
Raportul preliminar de analiză întocmit de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) va fi prezentat pe 6 mai 2022, creditorilor, după care va avea loc evaluarea patrimoniului pentru ca din luna iunie să înceapă valorificarea efectivă a acestuia.
Conform raportului, intrat în posesia Economica.net de la surse din piaţa asigurărilor, totalul activelor societăţii City Insurance la data de 30.06.2021 (dată luată în calcul din diverse considerente de către CITR pentru întocmirea acestui prim bilanţ contabil) a fost de 3,62 de miliarde de lei.
Cea mai mare pondere în cadrul activelor societăţii este deţinută de „partea din rezervele tehnice aferente contractelor cedate în reasigurare”, valoarea acesteia ridicându-se la 2,75 miliarde de lei. Acest activ este urmat de capitolul plasamentelor, în mare parte realizate între firmele din grup şi în zona de real estate, de 150, 7 milioane de lei şi alte cheltuieli în avans, de 211,59 milioane de lei.
Analiza CITR pleacă de la datele din 2017 până la 30 iunie 20221. Conform acesteia, „per total, valoarea plasamentelor se diminuează de la 252 mil. lei reprezentând 15% din total activ, la doar 150 mil. lei, puțin peste 4% din valoarea totală a activului societății debitoare. Acest aspect se datorează reevaluării în scădere a valorii imobilizărilor corporale și stingerii unei părți a împrumuturilor acordate societății afiliate City Invest & Management S.R.L”, arată raportul.
Diminuarea valorii plasamentelor s-a realizat în principal printr-o schemă de cumpărare şi revânzare a unor imobile sau terenuri cu o valoare cu 50% mai mică decât cea de achiziţie. Cam toate tranzacţiile care au condus la scăderea valorii plasamentelor City Insurance au fost făcute prin City Invest şi alte câteva persoane: Valentin Popescu, Mihai Marcu, Maurice Bogdan, familia Enciu şi familia Bogdan şi Măriuca Petrescu.
Schema clasică de fraudare: regulatorul de daune plăteşte păgubitului o treime din daună, iar restul până la 100% îi achita City
Cea mai mare pondere în componența creanțelor pe care CITR le-ar avea de recuperat este rezultată din operațiunile privind cedarea în reasigurare. Pe de altă parte, datoriile din operațiunile de reasigurare totalizează 482 mil. lei la finele perioadei. În plus, se observă existenţa unor reasigurători care nu au rating la nivel internaţional.
De altfel, cedarea în reasigurare a unui procent cuprins între 80% – 99,5%, se numără printre cauzele care au condus la falimentul City Insurance, după cum reiese din analiza preliminară realizată de CITR asupra activității City Insurance în perioada 2017 – 30 iunie 2021.
Compania este prezentată că a acordat împrumuturi către societățile afiliate, acestea având șanse reduse de recuperare. Soldul creditelor acordate se ridică la 82 milioane de lei. City Insurance a achitat dobânzi de 114 milioane de lei pentru împrumuturile contracte, care s-au dovedit a fi fără substanță economică. În plus, compania a achitat către intermediari comisioane de 33 milioane de lei pentru împrumuturi prezentate acum de sursa citată ca fiind fără substanță economică.
Surse din piaţă spun că, „sumele cele mai mari au ieşit din societate printr-un regulator de daune. Plătea el dauna la păgubiţi (30-40% din cât trebuiau să primească cu adevărat) şi primea 100% de la City”. De altfel, aceasta este schema clasică de sustragere a cashului dintr-o companie de asigurări.
De la 75 de milioane de euro la contestarea existenţei acestuia de către banca depozitară
De asemenea, raportul subliniază o evoluție oscilantă a disponibilităților consemnate în situațiile financiare (în conturile bancare). Astfel, maximul valorii se înregistrează în anul 2019 (615 mil. lei), urmat de o diminuare la 83 mil. lei la data de 30.06.2021.
O situaţie deosebită o prezintă disponibilitățile prezentate în contul Axion Swiss Bank. Conform documentelor prezentate de societatea debitoare, soldul contului de la Axion Swiss Bank la 31.12.2017, conform extrasului de cont, prezintă un disponibil de 50.000.000 euro, în urma consemnării unei intrări de 50.000.000 euro în data de 08.03.2017. Soldul la 31.12.2018, conform extrasului de cont, prezintă un disponibil de 50.000.000 euro.
Soldul la 31.12.2019, conform extrasului de cont, prezintă un disponibil de 75.000.000 euro, în urma consemnării unei intrări de 25.000.000 euro în data de 12.09.2019. Soldul la 31.12.2020, conform extrasului de cont, prezintă un disponibil de 75.000.000 euro. Nu sunt consemnate alte mișcări în cont, referitoare la comisioane bancare, comisioane de gestiune cont sau dobânzi.
În completare, prin adresa întocmită în 01.07.2021, cu nr. de intrare la City 41068/12.07.2021, Axion Swiss Bank prin reprezentanții săi, confirmă că societatea debitoare nu are și nu a avut relații comerciale sau conturi deschise la instituția bancară, de asemenea că nu a emis scrisori, confirmări de sold sau alte documente similare către City Insurance S.A. sau terțe părți, cum ar fi auditorii societății debitoare.
„Rolul nostru în această etapă a falimentului este să asigurăm buna desfășurare a tuturor demersurilor legale obligatorii într-un termen cât mai scurt și cu o transparență cât mai mare. În același timp, continuăm acest efort de a înțelege ce s-a petrecut și de a identifica sursele pentru recuperarea creanțelor. Vom avea o primă adunare a creditorilor mâine (6 mai 2022), când le vom comunica stadiul falimentului la acest moment. Este un proces transparent și complex, la finalul căruia vom documenta unul dintre cele mai mari falimente din România, al unei companii cu o cotă de piață de 43%. Impactul asupra economiei românești este semnificativ, iar gestionarea corectă a acestei etape este esențială”, a spus Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.
Următorii pași în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, întâlnire care va avea loc pe 6 mai 2022 și în cursul căreia CITR le va prezenta analiza preliminară privind cauzele și împrejurările care au generat falimentul City Insurance; evaluarea patrimoniului; demersuri pentru recuperarea creanțelor; valorificarea activelor.