Suspendarea dreptului de vot este o măsură care intră automat, potrivit statutului BAAR, atunci când un asigurător membru acumulează datorii peste o anumită valoare și vechime. Este cea mai importantă sancțiune pe care BAAR o poate aplica, alte măsuri, mai dure, intrând în sfera Autorității de Supraveghere Financiară(ASF). Anterior, City Insurance a mai primit și trei avertismente de la BAAR. Compania este, de aproape cinci ani, pusă sub supraveghere în cadrul sistemului Carte Verde având obligația să raporteze săptămânal situația daunelor externe.
De altfel, problema City cu plata daunelor din afara țării apare recurent în atenție, încă de la începutul creșterii fulminante a companiei, în 2016.
ECONOMICA.NET a relatat în mai multe rânduri despre problemele pe care City le are cu plata daunelor din afara țării. Cu una dintre ocazii, când asigurătorului i-a fost chiar cerut falimentul, în România, de către un corespondent străin, actualul președinte al companiei, Renato Szilagyi, a expus și poziția companiei în acest sens.
Pe scurt, reprezentantul City Insurance afirmă că pretențiile corespondenților sunt nejustificate, că asigurătorul român a decis să își achite integral toate obligațiile de plată, dar că va merge mai departe cu demersurile împotriva corespondenților vizați. În plus, Szilagy a acuzat atunci BAAR că a tolerat comportamentul presupus abuziv al corespondentului din Italia, „contrar obligațiilor pe care le are față de membrii”. City anunțat și că a solicitat și a obținut suspendarea licenței corespondentului său din Italia. Conform informațiilor noastre, compania a rămas la același tip de abordare a problemei.
La maximul lor, pretențiile corespondenților străini față de City au ajuns și 30 de milioane de euro. Potrivit informațiilor noastre, BAAR a plătit în numele City circa 15 milioane de euro, bani pe care asigurătorul nu i-a returnat integral Biroului. Totuși, s-au făcut plăți substanțiale, iar în acest moment datoria către BAAR este de 2 milioane de euro. În esență, suma nu ar trebui să constituie o problemă pentru compania care încasează anual peste 300 de milioane de euro, majoritatea din RCA. Totuși, conform unor surse direct implicate, City Insurance a dezvoltat un comportament de plată deficitar, observat și de organismele internaționale, acest lucru putând atrage sancțiuni pentru Biroul din România. Practic, compania are constant datorii în ultimii cinci ani, BAAR fiind mereu chemat în garanție pentru a le acoperi. Italia rămâne principalul generator de probleme pentru City, însă restanțe apar și din Germania, Spania, Marea Britanie și alte țări europene.
City Insurance este și al doilea cel mai reclamat asigurător din România și a făcut și obiectul unor măsuri ale ASF, care au inclus atât amenzi cât și obligația de a își reașeza procedurile de plată a daunelor și de a își majora capitalul cu peste 17 milioane de euro. Ulterior, City a obținut în instanță suspendarea acelor măsuri, după cum ECONOMICA.NET a relatat în premieră. De atunci au mai avut loc alte două controale, unul dintre ele încheiat recent, potrvit surselor noastre, și finalizat cu o concluzie care duce către o majorare de capital chiar mai mare.
Cum ajunge o firmă românească în centrul unui conflict internațional și cum comentează compania
Înainte de a intra în detalii particulare, vom explica felul în care funcționează sistemul Carte Verde și modul în care societăți din România ajung să aibă de plătit sume importante pentru daune provocate în afara țării. Sistemul Carte Verde a fost gândit în așa fel încât păgubiții din accidente să poată fi despăgubiți, indiferent de țara unde are loc evenimentul și de compania unde este asigurat șoferul vinovat. Cu singura condiție ca respectivele țări să fie membre ale sistemului. Cu excepția Elveției, toate țările mari ale Europei sunt parte din sistem. Concret, fiecare asigurător RCA din fiecare țară membră a sistemului are un corespondent în celelalte țări. Atunci când o mașină înmatriculată și asigurată în România provoacă un accident în Italia, de exemplu, de plata daunei se va ocupa corespondentul din Italia al firmei care a emis RCA în România.
Ulterior, corespondentul va deconta suma la asigurătorul din România. Dacă asigurătorul din România refuză să facă plata, corespondentul se va adresa Biroului Asigurătorilor din Italia sau, direct, Biroului Asigurătorilor din România (BAAR). Astfel, City Insurance a ajuns să datoreze bani către fondul Carte Verde gestionat de BAAR.
În cazul City Insurance, expunerea pe accidente din afara țării este foarte mare, în primul rând ca urmare a dimensiunii portofoliului (peste 3,5 milioane de vehicule, adică circa 40% din tot ce se poate asigura în România) și în al doilea rând ca urmare a structurii portofoliului său, care cuprinde o cotă importantă de camioane care circulă aproape exclusiv pe drumurile din afara țării, deși sunt înmatriculate în România.
Și despre modul în care BAAR gestionează aceste relații, City Insurance a avut o poziție negativă. ” Referitor la presupusa creștere semnificativă a cererilor de chemare în garanție, precizăm că aceasta nu este una reală, ea fiind generată de un comportament inadecvat al corespondentului de daune Carte Verde de pe teritoriul Italiei care utilizează în mod abuziv acest instrument pentru încasarea unor cheltuieli de soluționare a daunelor nejustificate cu documente. Un exemplu ar fi o expertiza fără raport de expertiză și / sau fără factură emisă de prestator, altul decat corespondentul. În mod surprinzător și contrar obligațiilor pe care BAAR le are față de membrii săi, acest tip de comportament a fost tolerat de această asociație profesională. În sistemul Carte Verde, în vederea evitării blocajelor financiare, regulamentul prevede o regulă conform căreia Întâi plătești și apoi ceri explicații, astfel încât un corespondent poate abuza de această regulă și poate emite cereri de chemare în garanție, chiar și pentru sume ce nu sunt documentate. Toate cererile de chemare în garanție se referă la evenimente ce au avut loc în trecut. De aceea, în acest moment, în urma pretestului făcut de societatea noastră la biroul italian Carte Verde, corespondentului de daune i-a fost retrasă autorizarea, iar colaborarea noastră pentru evenimentele ce au loc în Italia se derulează direct cu biroul italian, în conditii normale, fără să existe astfel de anomalii.”, ne- transmis reprezentantul City Insurance,
cu ocazia publicării materialului de care am amintit mai sus.