E oficial – Tribunalul Bucureşti a admis intrarea în faliment şi dizolvarea City Insurance

Tribunalul Bucureşti a admis, miercuri, cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind deschiderea procedurii de faliment a City Insurance, compania de asigurări urmând să fie dizolvată.
Şerban Buşcu - mie, 09 feb. 2022, 10:25
E oficial - Tribunalul Bucureşti a admis intrarea în faliment şi dizolvarea City Insurance

„Admite cererea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi, în temeiul art.250 raportat la art.262 din Legea nr. 85/2014 privind
procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, dispune deschiderea procedurii falimentului împotriva debitoarei Societatea de Asigurare City Insurance SA. (…) În temeiul art.255 rap la art.145 alin. 2 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă dispune dizolvarea societăţii debitoare şi ridică administratorilor societăţii de asigurare/reasigurare debitoare dreptul de a reprezenta societatea, de a
administra bunurile acesteia şi de a dispune de ele”, se arată în decizia instanţei.

Tribunalul a numit lichidator judiciar provizoriu pe CITR Filiala Cluj SPRL, cu o remuneraţie de 10.000 lei din averea City Insurance, scrie Agerpres.

Potrivit deciziei judecătorilor, în baza art. 253 din Legea nr. 85/2014 se interzice, sub sancţiunea nulităţii, acţionarilor semnificativi ai societăţii de asigurare/reasigurare City Insurance sau persoanelor care au deţinut funcţii de conducere să înstrăineze acţiunile deţinute la societatea de asigurare/reasigurare debitoare, fără avizul prealabil al Autorităţii de Supraveghere Financiară şi fără aprobarea judecătorului-sindic.

În plus, în temeiul art. 253 alin. 1 şi 2 din Legea nr.85/2014, instanţa dispune indisponibilizarea acţiunilor deţinute de acţionarii semnificativi ai societăţii City Insurance sau de persoanele care au deţinut funcţii de conducere în registrele speciale de evidenţă ţinute de societatea de asigurare/reasigurare debitoare sau în registrele independente.

Totodată, instanţa a dat dispoziţie tuturor băncilor la care City Insurance are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic sau al lichidatorului judiciar, obligaţia de înştiinţare a băncilor revenindu-i lichidatorului judiciar. Sigilarea bunurilor din averea companiei de asigurări revine în sarcina lichidatorului judiciar.

„În baza art. 252 din Legea nr. 85/2014 pune în vedere lichidatorului judiciar să comunice, de îndată, deschiderea procedurii de faliment părţilor interesate, Autorităţii de Supraveghere Financiară, Fondului de garantare, precum şi oficiului registrului comerţului unde este înregistrată societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în vederea efectuării menţiunii ‘societate de asigurare/reasigurare în faliment’. Dispune sigilarea bunurilor din averea debitoarei în sarcina lichidatorului judiciar. Pune în vedere debitorului că este obligat să depună în 10 zile de la pronunţarea prezentei hotărâri, la dosarul cauzei, actele şi informaţiile prevăzute la art. 67 alin. 1 din Legea nr. 85/2014. În cazul în care debitoarea nu va depune actele şi informaţiile arătate devin aplicabile dispoziţiile art. 82 alin. 2 din Legea nr. 85/2014”, a mai stabilit instanţa.

Tribunalul a fixat termen pentru analiza stadiului continuării procedurii la 15 iunie 2022.

Decizia nu este definitivă şi se poate formula apel în 7 zile de la comunicarea hotărârii.

City Insurance a intrat oficial în procedură de lichidare, conform unei decizii luate după două termene de Tribunalul București. Având în vedere că decizia vine abia acum, la 6 luni după ce City Insurance și-a pierdut licența și a încetat practic să mai existe ca firmă de asigurare, efectele deschiderii procedurii de lichidare sunt mai degrabă marginale pentru majoritatea păgubiților.

Aceasta și pentru că Guvernul, împreună cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, au modificat legea în așa fel încât păgubiții să poată solicita plata daunelor de către Fondul de Garantare a Asiguraților, indiferent de momentul în care se declară falimentul. Această schimbare făcută prin OUG chiar în ziua în care ASF a decis ridicarea licenței City se dovedește crucială în acest context.  Pentru că în noua formulă, FGA a început plățile la 60 de zile după ce s-a înregistrat în Monitorul Oficial decizia ASF, ultimele date arată că au fost deja plătite peste 6.000 de dosare, cu sume totale de aproape 43 de milioane de lei. Până la finalul anului trecut fusesseră înregistrate la FGA circa 60.000 de cereri de plată. Este de așteptat ca până la final, FGA să primească între 100.000 și 150.000 de cereri de plată, având în vedere că City gestiona constant în jur de 300.000 de dosare.

AICI detalii despre ritmul în care plătește FGA și despre sumele primite de păgubiți

Reamintim că terții păgubiți de clienți ai City Insurance (majoritatea șoferi loviți de mașini cu RCA la compania falimentară), precum și clienții City Insurance care au înregistrat daune pe polițe facultative (CASCO, locuințe, etc) au dreptul legal de a se adresa FGA pentru despăgubire.

AICI toate detaliile și formularele necesare pentru a solicita deschderea unui dosar de daună la FGA și pentru a înainta o cerere de plată

Deschiderea procedurii este importantă pentru creditorii care ajuns la masa credală. Victimele cu vătămări grave ori familiile celor decedeați în accidente provocate de asigurați ai City Insurance sunt printre acești creditori, în condițiile în care FGA plătește doar maximum 500.000 de lei per creanță de asigurări. Fiscul, BAAR, FGA și firmele de asigurare merg și ei la masa credală

Pe lângă plățile făcute de FGA, în limita celor 500.000 de lei per contract de asigurare, pentru creditorii companiei va exista și posibilitatea înscrierii la masa credală. Ca în orice insolvență/lichidare, procedura va fi gestionată de un practician în insolvență. Subliniem că dintre persoanele fizice, la masa credală a societăților de asigurări ajung în general doar cazurile tragice, cu decese sau vătămări corporale grave acoperite de polița RCA a șoferului vinovat. În destule situații, sumele pe care instanțele decid că asigurătorii le au de plătit pe asemenea spețe exced cei 500.000 de lei plătiți de FGA, context în care singura soluție este înscrierea la masa credală.

O altă categorie de creditori care va merge la masa credală sunt chiar celelalte companii de asigurări de pe piață, mai ales în baza regreselor, adică sume plătite de asigurătorul CASCO a șoferului păgubit ce ar trebui recuperate de la asigurătorul RCA a șoferului vinovat(în acest caz City Insurance).

Vor mai veni la masa credală și beneficiarii asigurărilor de garanții emise de City pentru diverse companii, din țară și din afara țării. Aici Statul, prin diverse entități ale sale, are aproape tot. Economica.net arăta în exclusivitate că doar CNAIR are de recuperat, până acum, circa 30 de milioane de euro, în baza unor asigurări emise de City pentru constructori care nu și-au dus la capăt lucrările în condițiile impuse de contractul cu CNAIR.

Apoi vor încerca să își recupereze banii și pe această cale unele  dintre miile de service-uri cărora City are să le plătească sume importante, unele câștigate și prin decizii judecătorești de către reparatori. De altfel, chiar procesul de faliment  a plecat de la un alt proces, în care mai multe service-uri cereau falimentul City Insurance, după cum a arătat Economica. 

Din acest punct de vedere, FGA s-a mișcat foarte bine până acum și a început să plătească spre service-uri, deci rămâne de văzut câte dintre acestea vor mai avea nevoie să meargă pe calea clasică, de înscriere la masa credală.

Mai sunt coresondenții City din afara țării, adică cei care au achitat daune provocate în afara granițelor de șoferi asigurați la City, dar și Biroul Asigurătorilor de Vehicule (BAAR), care a plătit constant datoriile City din afara țării, în baza Sistemului Carte Verde.

Se vor mai înscrie la masa credală ANAF (în măsura în care City a acumulat datorii la stat) și adinistrațiile fiscale locale. De asemenea vor încerca să își recupereze banii diverși furnizor ai companiei.

Nu în ultimul rând, chiar FGA va fi la masa credală, cel mai probabil cu cea mai mare creanță, echivalentă cu sumele ce le va plăti păgubiților.

 

AICI mai multe detalii despre deschiderea dosarului de faliment în baza cererii ASF, care a fost atașată la un dosar mai vechi, în care mai mulți creditori cereau falimentul City

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...