Numele City Insurance apare într-un material din presa elenă în care jurnaliștii trag un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea numărului de reclamații primite de Ministerul Dezvoltării și de presa din Grecia, privind comportamentul companiilor care activează în baza sistemului FOS (Freedom of Service). Prin FOS, cunoscut și ca „pașaport european”, orice companie din zona financiară bancară sau nonbancară stabilită într-o țară UE poate activa în orice altă țară UE fără a se supune normelor locale de supraveghere și fără a avea nevoie de mai mult decât o notificare a autorităților din țara respectivă.
City Insurance este una dintre companiile care au utilizat acest sistem și este prezentă de șase ani pe piața RCA din Grecia. Potrivit publicației Protothema, City a început deja să aibă și reclamații în ceea ce privește comportamentul de plată, pe un tipar care seamănă cu cel pe care este acuzată că l-a patentat în România: plăți întârziate și parțiale ale daunelor precedate de proceduri și negocieri de durată.
„Oamenii, dar și companiile, se bucură să plătească prețuri mici pentru asigurări, și apelează la astfel de companii mai ales când vine vorba despre polițele auto, ignorând faptul că respectivele companii (n.r. cele intrate pe FOS, deci inclusiv City Insurance) nu sunt obligate să contribuie la Fondul Auxiliar al companiilor de asigurare (n.r. Un corespondent al FGA din România, adică fondul care ar despăgubi oamenii în cazul falimentului unei companii de asigurări) și nici măcar să participe în sistemul de constat amiabil… Dar când se întâmplă un eveniment și dauna trebuie achitată începe jocul negocierilor și întârizierilor„, notează sursa citată.
Mai departe, jurnaliștii eleni fac referire directă la City Insurance și la un caz gestionat de partenerii din Grecia ai companiei românești. Este vorba despre o situația în care un păgubit a trebuit să aștepte nouă luni pentru a încasa despăgubirea, care oricum a fost sub nivelul considerat corect.
„Una dintre plângerile tipice pentru aceste companii este cea a unui șofer, ale cărui date sunt la dispoziția publicației noastre, care a așteptat nu mai puțin de nouă luni pentru a fi despăgubit de către City Insurance, din România. Aceasta era compania de asigurare a șoferului vinovat de accident. Așa cum păgubitula a povestit, a fost implicat într-o coliziune frontală în urma căreia mașina a fost declarată daună totală. Automobilul avea o vechime de doi ani și fusese cumpărat cu 22.500 de euro. Deși persoana vinovată a recunoscut totul, a fost nevoie de șase luni pentru ca City Insurance, prin partenerul său specializat în reguralizarea daunelor, Total Care GR, să avizeze dauna. După încă două luni, păgubitul a primit o ofertă de 14.400 de euro, pe care a refuzat-o. A doua ofertă a fost de 15.500 de euro, dar cu condiția ca epava să rămână la compania de asigurări”, scrie Protothema, care precizează că partenerul City Insurance, patronul firmei de regularizare a daunelor are o afacere tocmai în domeniul pieselor de schimb din dezmembrări.
Din 2017 până la finalul lui 2019, City Insurance și-a dublat an de an vânzările de RCA în Grecia, ajungând la finalul anului trecut la peste 120 de milioane de lei în Prime Brute Subscrise. Informațiile ECONOMICA.NET sunt că expansiunea a continuat și anul acesta.
Acuzații la indigo cu România, dar și cu cele aduse de parteneri din alte țări
În România, unde domină autoritar piața RCA cu peste 3 milioane de clienți, City Insurance este acuzată de mai multă vreme de exact aceleași practici, anume plăți întârziate și de multe ori parțiale. Ca și în Grecia, City Insurance este, pe foarte multe segmente de clienți, cea mai ieftină variantă pentru RCA, uneori la minimum 30% sub al doilea preț. City Insurance nu este doar a doua cea mai reclamată companie de asigurări (se apropie deja de o mie de petiții pe lună), dar este implicată și în procese în care i se cere falimentul. În plus, City Insurance se află în conflict și cu partenerii corespondenți din mai multe țări ale Uniunii Europene, unde mașini înmatriculate în România și asigurate RCA la City Insurance au comis accidente, provocând daune pe care compania din România fie le-a plătit parțial fie nu le-a plătit, după cum spun corespondenții locali. Nu în ultimul rând, City Insurance a fost sancționată de ASF cu amendă și fost pusă sub un plan de măsuri tocmai pentru că avea probleme cu procedurile de gestionare și plata daunelor și cu adecvarea capitalului. Chiar dacă City a obținut momentan suspendarea aplicării măsurilor, decizia ASF rămâne în picioare, inclusiv cu componenta care impune companiei să achite datoriile din urmă, mai ales cele din extern și să își majoreze capitalul cu 16,5 milioane de euro, așa cum ECONOMICA.NET a scris în exclusivitate.
Mai jos, vă prezentăm cele mai relevante momente din istoria recentă și mai îndepărtată a City Insurance, împreună cu pozițiile luate de companie în momente mi complicate