Acordul menit să păstreze Marea Britanie în UE a fost sprijinit în unanimitate de toţi liderii celor 28 de state membre, a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
În cele două zile ale summitului în care s-au stabilit noile condiţii pentru evitarea ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), Franţa a făcut presiuni pentru reducerea concesiilor oferite centrului financiar al ţării, argumentând că City of London obţine astfel avantaje incorecte, deşi generează aproximativ 10% din PIB-ul Regatului Unit.
Versiunea finală păstrează majoritatea concesiilor făcute Marii Britanii în precedentele versiuni ale acordului, deşi ar putea să nu rezolve toate temerile exprimate de autorităţile de reglementare din Regatul Unit şi de analişti.
Textul confirmă că Banca Angliei va fi responsabilă pentru supervizarea băncilor naţionale şi a pieţelor financiare, pentru menţinerea stabilităţii financiare. Încercările de a exclude reglementarea pieţelor din concesiile făcute Marii Britanii a fost respinsă în timpul negocierilor.
Totuşi, aceste puteri suverane pot fi exercitate numai ”fără prejudicierea dezvoltării reglementărilor financiare unice ale UE”, se arată în acord.
”Textul clarifică faptul că supervizarea financiară este de competenţa autorităţilor naţionale, dar fără prejudicierea mecanismelor unice de reglementare şi a autorităţilor financiare europene”, a afirmat Roberto Gualtieri, şeful comisiei pentru probleme economice a Parlamentului European.
Liderii din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene au ajuns vineri la un compromis ce ”reînnoieşte pactul” Regatului Unit cu Europa, acord pe care premierul britanic, David Cameron, îl consideră suficient pentru a recomanda menţinerea ţării sale în Uniunea Europeană în cadrul unui viitor referendum.
Sursa: Agerpres