„Am depus la Camera Deputaţilor şi Senat programul de guvernare şi lista Cabinetului. Programul de guvernare este centrat pe ceea ce înseamnă măsurile de primă urgenţă ce trebuie luate la nivelul Guvernului pentru a rezolva criza pandemică. De asemenea, o altă prioritate e cea legată de creşterea preţurilor la energie, gaze naturale, preţurile la alimente”, a declarat, sâmbătă, la Parlament.
Cea de-a treia prioritate, a adăugat el, este „foarte bine articulată” la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„În felul acesta, la nivelul fiecărui capitol din programul de guvernare sunt cuprinse măsurile de reformă. De asemenea, am extras partea de esenţă din PNRR pentru a constitui anexele care dau reperele temporale ale activităţii fiecărui minister, astfel încât să putem să avem un grafic de timp pentru tot ceea ce avem de realizat. Sigur, sunt măsuri care vor fi implementate la nivelul Cabinetului, şi, de asemenea, sunt măsuri care vor trebui foarte bine acordate împreună cu Legislativul, astfel încât să beneficiem, în procent de 100%, de finanţarea prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă „, a afirmat Ciucă.
Premierul desemnat a mai spus că structura programului de guvernare a fost modificată pe priorităţile menţionate.
„Primul capitol este cel legat de Ministerul Sănătăţii, cu măsurile pe sănătate, cel de-al doilea este legat de energie şi, ulterior, vin celelalte ministere”, a declarat Ciucă.
El s-a declarat încrezător că prin acest program va fi continuat ceea ce s-a realizat, până în prezent, de către guvernarea liberală.
„Practic, programul de guvernare nu este unul nou. Am analizat tot ceea ce s-a realizat din vechiul program şi am asigurat partea aceasta de continuitate şi coerenţă împreună cu PNRR”, a mai declarat Ciucă.
Iată numele viitorilor minștri și portofoliile:
PNL
Dan Vîlceanu – Finanțe
Alina Ghorghiu – Justiție
Lucian Bode- Interne
Nelu Tătaru – Sănătate
Bogdan Aurescu- Externe
Marcel Boloș – Transporturi
Raluca Turcan – Muncă
Cătălin Predoiu – Apărare
Virgil Popescu – Energie
Sorin Cîmpeanu – Educație
Bogdan Gheorghiu – Cultură
Mircea Fechet – Agricultură
Robert Sighiartău – Digitalizare
Florin Roman – Economie
UDMR
Kelemen Hunor – vicepremier
Hegedus Csilla – Fonduri Europene
Barna Tanczos – Mediu
Attila Cseke – Dezvoltare regională
Eduard Novak – Tineret