Ciucă anunţă că au început „controalele în benzinării”: ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei vor face verificări la companiile petroliere din România după scumpirile de carburanţi

Premierul Nicolae Ciucă a informat, joi, că vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România, iar ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat verificările necesare şi se vor aplica sancţiuni "drastice" pentru cei care încalcă legea.
AGERPRES - joi, 10 mart. 2022, 11:27
Ciucă anunţă că au început

Ministerul Finanţelor, prin ANAF, a demarat ample acţiuni de verificare a pieţei de combustibil

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale, potrivit unui comunicat al instituţiei, scrie Agerpres.

„În baza dispoziţiei date de Prim-ministrul României, Nicolae-Ionel Ciucă, privind activarea imediată a instituţiilor de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi, ministrul Finanţelor, dl Adrian Câciu, a solicitat Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acţiuni de verificare a pieţei combustibilului din România, conform atribuţiilor legale. Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC şi reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei, vor verifica întreg lanţul comercial, adică atât staţiile de vânzare a carburanţilor, cât şi distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum şi companiile implicate”, se spune în comunicat.

De asemenea, în comunicat se precizează că acţiunea se va desfăşura în toată ţara cu un număr iniţial de 100 de echipe, iar efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcţie de informaţiile obţinute şi de situaţia din teren.


Declaraţiile premierului Ciucă

„Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca din lăcomie sau orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea”, a declarat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

„România este o ţară sigură, în care securitatea şi siguranţa noastră sunt garantate faţă de orice formă de agresiune, iar garanţiile trebuie să includă şi stabilitatea economică. ANAF, ANPC, Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive care nu au nicio justificare reală economică. Vor fi controlate toate companiile petroliere care funcţionează în România. Am cerut tragerea la răspundere a celor vinovaţi şi sancţiunile cele mai severe pentru cei care vor să genereze instabilitate. Guvernul nu permite astfel de practici şi va folosi toate instrumentele legale pentru a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri”, a declarat prim-ministrul, la Palatul Victoria.

El a subliniat că „orice altă tentativă de a destabiliza echilibrele economice” ale ţării va fi „deîndată ferm şi aspru pedepsită” prin intervenţia statului român.

„Am activat încă de aseară instituţiile de control şi verificare a situaţiei generate de creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. În această dimineaţă am convocat o şedinţă cu responsabilii în măsură să gestioneze aceste măsuri. Statul român are obligaţia de a-şi proteja cetăţenii, de a proteja economia, mai ales în această perioadă complicată provocată de invazia militară rusă în Ucraina. Nu voi permite nimănui să profite de această situaţie, pentru ca din lăcomie sau din orice alte motive să încerce să destabilizeze economia ţării şi viaţa cetăţenilor. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea”, a spus premierul.

Premierul Ciucă s-a întâlnit, joi dimineaţa, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi ministrul Economiei, Florin Spătaru.

La şedinţa de la Palatul Victoria au participat preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, a informat Biroul de presă al Guvernului.

Benzinării din întreaga ţară au fost asaltate miercuri de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut miercuri seara un apel la calm şi a îndemnat oamenii să nu stea la cozi la benzinării, dând asigurări că există suficiente stocuri de carburant şi nu sunt argumente pentru creşteri explozive ale preţurilor.

Responsabilii de specula creată prin creşterea preţurilor la pompă vor răspunde pentru practici comerciale incorecte

Cei responsabili de specula creată miercuri seara prin creşterea preţurilor la pompă, la benzinării, vor răspunde pentru practici comerciale incorecte, a afirmat joi ministrul Economiei, Florin Spătaru, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

„Cei responsabili de specula creată ieri seară prin creşterea preţurilor la pompă, la benzinării, vor răspunde pentru practici comerciale incorecte! Am dispus constituirea de echipe de control din partea ANPC care, astăzi (joi, n.r.), vor merge să-i verifice pe toţi furnizorii de combustibil care au creat ieri panică în rândul consumatorilor din cauza creşterii artificiale/speculative, în unele benzinării, a preţului la motorina şi benzină. În plus, verificările vor viza şi modul în care a fost comercializat combustibilul, având în vedere imaginile care au circulat în mediul online care au surprins persoane ce depozitat benzina sau motorina, cumpărată de la pompă, în diverşi recipienţi de plastic. Obligaţia operatorilor economici este să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora (OUG 21/1992 privind protecţia consumatorilor, art. 7) . Echipele de control ale ANPC vor defăşura verificări comune cu ANAF”, a transmis ministrul citat.

Cu cât s-au scumpit carburanții azi, după ce oamenii au făcut cozi la benzinării

Carburanți. Benzina și motorina s-au scumpit substanțial noaptea trecută, dar nu până la nivelurile de care s-a temut totată lumea și au creat panică în benzinării. Astăzi are loc o ședință de urgență la Guvern pe tema situației apărute ieri.

Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează azi prețuri de 7,99 lei/litru, atât la benzina standard, cât și la motorina standard. Ieri, când consumatorii au luat cu asalt benzinăriile, prețurile la această stație erau de 7,54 lei/litru pentru benzina standard și 7,67 lei/litru pentru motorina standard.

Avem așadar o scumpire semnificativă, de la o zi, la alta, de 45 de bani pe litru la benzină și de 32 de bani pe litru la motorină, o creștere de preț destul de mare și destul de puțin obișnuită de la o zi la alta. De la începutul anului, la această stație prețurile au crescut cu 1,89 lei pe litru, la benzină, și cu 1,92 litrul la motorină, pe fondul creșterii susținute a prețului petrolului.

Amintim că ieri, pe fondul unor zvonuri care au circulat mai ales pe rețelele de socializare și a prețurilor afișate de unul dintre marii jucători din piață, Mol, consumatorii au luat cu asalt benzinăriile pentru a alimenta cât pot și s-au format cozi. Zvonurile erau că prețurile la carburanți ajung direct la 10 lei pe litru, noaptea trecută.

Potrivit unor informații obținute de Agerpres, din cauza unor probleme la o rafinărie din Ungaria, Mol înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa din România. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flote la peste 10 lei pe litrul de motorină, potrivit agenției de presă. Ulterior, și la benzinăriile companiei erau afișate ieri prețuri mari, de 8.5-9 lei pe litru, mult mai mult decât la benzinăriile celorlalte mari lanțuri. Pe fondul panicii create, au apărut imagini cu prețurii de 10, 11 lei pe litru la unele benzinării mici din țară.

România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării, iar românii nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi, pentru că stocurile sunt suficiente, a scris ieri pe propria pagină de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, după ce au început să apară cozile.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanţi în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanţii Rompetrol şi ai OMV Petrom şi am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere şi vor asigura livrările către clienţi. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică şi să stea la cozi. Avem suficiente stocuri !”, susţine Popescu.

Ministrul Energiei: Instituţiile responsabile vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea

Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă în legătură creşterea preţurilor la carburanţi şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea, a scris, joi, pe propria pagină de Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei au demarat investigaţiile pentru a lua măsurile necesare de stopare a oricăror practici ilegale, abuzive, care nu au nicio justificare reală economică. De dimineaţă am participat la întâlnirea convocată de prim ministrul Nicolae Ciucă pentru a analiza cauzele care au dus la creşterea nejustificată a preţurilor la carburanţi. Au mai participat ministrul Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, preşedintele ANPC, Horia Miron Constantinescu, preşedintele Consiliul Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Instituţiile responsabile vor fi ferme în verificările pe care trebuie să le facă şi vor da sancţiuni drastice celor care încalcă legea. Totodată, nu există motive de îngrijorare, avem stocuri suficiente de produse petroliere pentru a se asigura livrările către clienţi”, susţine Popescu.

Țiţeiul s-a ieftinit semnificativ

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu până la 17%, după informaţiile din presă potrivit cărora Emiratele Arabe Unite şi Irak, membre ale OPEC, au declarat că vor sprijini creşterea producţiei, compensând unele dintre întreruperile de aprovizionare cauzate de sancţiunile aplicate petrolului rusesc de către SUS după invazia rusească în Ucraina, transmite Reuters, citate de News.ro.

Preşedintele american Joe Biden a impus marţi o interdicţie imediată asupra petrolului rusesc.

Declinul a fost influenţat şi de discuţiile că Ucraina nu mai doreşte să adere la NATO, după ce unele ştiri din această săptămână pe această problemă au afectat şi preţurile, au spus traderii.

”Poate că acesta îşi joacă rolul”, a spus Tamas Varga de la firma de brokeraj PVM, referindu-se la problema aderării Ucrainei la NATO.

”Conştientizarea faptului că interdicţia de import din SUA ar putea să nu agraveze în mod semnificativ şocul actual de aprovizionare ar fi declanşat, de asemenea, această marcare a profiturilor”, a adăugat el.

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut cu 17%, la 105,60 dolari pe baril. Ulterior, declin s-a atenuatl petrolul Brent fiind cotat în scădere cu 10,4%, la 114,69 dolari pe baril. La ora redactării acestei știri, barilul de țiței Bfrent este cotat la 112 dolari.

Preţurile au atins minime după ce traderii au citat informaţii din presă despre un ministru irakian care susţine că ţara este pregătită să crească producţia dacă OPEC+ o va cere.

Financial Times a relatat anterior că Yousef al-Otaiba, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington, a declarat că ţara favorizează creşterea producţiei.

„Asta nu este nimic. Probabil că ei pot aduce pe piaţă aproximativ 800.000 de barili foarte repede, chiar imediat, aducându-ne cu o şeptime mai aproate de înlocuirea livrărilor ruseşti”, a declarat Bob Yawger, directorul pentru contracte futures pentru energie la Mizuho.

Statele Unite au importat în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia în 2021, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid ale SUA, potrivit Administraţiei epentru Informaţii în Domeniul Energiei.

”Teoretic, SUA ar putea compensa întreruperea importurilor din Rusia cu propria sa producţie”, a scris Carsten Fritsch, de la Commerzbank într-un raport.

O posibilă sursă de aprovizionare suplimentară cu petrol este Iranul, care a purtat discuţii cu puterile occidentale de luni de zile cu privire la reluarea acordului nuclear din 2015, abandonat de fostul preşedinte american Donald Trump în 2018.

Negociatorul-şef al Iranului în discuţiile de la Viena a revenit miercuri în capitala Austriei.

Pe fondul îngrijorării legate de deficitul de aprovizionare, există unele semne că piaţa nu este încă lipsită de ţiţei.

Stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 2,8 milioane de barili, potrivit surselor din piaţă, citând date de la Institutul American de Petrol.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că nu recunoaşte legitimitatea preşedintelui Klaus Iohannis....
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul va opri livrările de gaze spre UE dacă va fi amendat conform directivei privind diligenţa în materie de durabilitate
Qatarul a ameninţat că va opri livrările vitale de gaze spre Uniunea Europeană, dacă statele membre vor pune în aplicare ...
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Bolojan: Premierul să fie propus de PSD, iat ministerele conform fiecărui partid
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, anunţă că poziţia formaţiunii politice pe care o reprezintă este ca premierul viitoarei ...