Declaraţia acestuia vine după anunţul privind revizuirea ratingului României de către Agenţia Fitch.
„Agenţia de rating Fitch a operat, după aproape trei ani, prima îmbunătăţire a ratingului României şi a revizuit perspectiva de ţară de la negativă la stabilă. Economiştii confirmă astfel soluţiile guvernării noastre responsabile şi importanţa stabilităţii politice, sociale şi economice în această perioadă complicată la graniţele ţării. Am trecut cu bine peste provocări, iar 2022 a fost an de vârf pentru atragerea de fonduri europene, de investiţii străine şi a dovedit capacitatea economiei româneşti de a performa.
2022 este şi anul în care am reuşit să deschidem un amplu proces de reforme necesare economiei prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ghidate obiectivului nostru de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Decizia Agenţiei de rating Fitch reprezintă şi un semnal de încredere în perspectivele de creştere economică, fundamentate pe continuarea programelor guvernamentale şi susţinerea oportunităţilor de dezvoltare a României”, a afirmat premierul, sâmbătă, într-o postare pe pagina de Facebook a Guvernului.
Potrivit Fitch, economia României va înregistra o creştere de 2,3% în anul 2023, respectiv de 3% în anul 2024, în condiţiile în care ţara noastră va beneficia de fonduri europene importante atât din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cât şi din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
În comunicatul agenţiei de evaluare financiare se arată că inflaţia a crescut semnificativ în 2022 în România, aşa cum s-a întâmplat în majoritatea statelor europene. Rata anuală medie a inflaţiei în 2022 a fost 12%. Inflaţia este aşteptată să scadă anul acesta, în special datorită efectelor de bază pe termen scurt. Fitch previzionează o rată anuală medie a inflaţiei în 2023 de 9,3% şi de 5,6% în 2024, încă semnificativ peste ţinta de inflaţie de 2,5%, în timp ce riscurile sunt îndreptate în sus.
Citește și: