Ciucă: Ministerul Energiei va veni în acestă săptămână cu varianta finală a schemei de compensare a facturilor la energie pentru marii consumatori

09 02. 2022
Ciuca

„Atât preţul la populaţie, cât şi preţul la IMM-uri a fost stabilit prin ordonanţa de guvern şi, totodată, am decis ca Ministerul Energiei să caute soluţii astfel încât şi consumatorii mari de energie, pentru că, trebuie să recunoaştem, sunt la fel de afectaţi ca toţi ceilalţi şi de la nivelul lor se produc efecte pe orizontală dacă ei îşi încetează sau îşi încetinesc activitatea şi, practic, efectele economice şi financiare sunt similare. Iar Ministerul Energiei urmează să vină cu o schemă de compensare şi pentru marii consumatori de energie. Când spun urmează, urmează săptămâna aceasta să avem o variantă finală pentru a putea să luăm o decizie”, a declarat Nicolae Ciucă, miercuri seară, la Antena 3.

El a adăugat că, în paralel, urmează să aibă loc o nouă reuniune a Comitetului interministerial pentru energie pentru a dezvolta un plan prin care să fie asigurate măsuri concrete de la 1 aprilie pentru gestionarea crizei provocată de creşterea facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

„Este cât se poate de clar pentru toată lumea că, practic, prin aceste măsuri pe care le-am luat, nu am făcut nimic altceva decât să putem să câştigăm timp pentru ca, împreună cu toţi actorii din sistemul energetic, cu consumatorii, cu organizaţiile patronale şi sindicale, cum spuneam, să putem să constituim un comitet interministerial, comitet pe care l-am întrunit pentru prima dată săptămâna trecută, am avut o discuţie cu fiecare dintre dumnealor şi am reuşit să aflăm cât mai multe detalii de la fiecare în parte. La final, le-am solicitat să vină cu propuneri scrise şi fundamentate, care vor fi integrate la nivelul guvernului (…), urmând ca săptămâna viitoare să avem, din nou, o întâlnire şi, pe baza datelor centralizate şi a discuţiilor pe propunerile concrete de soluţii, să dezvoltăm o decizie, să dezvoltăm un plan, prin care să asigurăm măsuri concrete de la 1 aprilie”, a mai declarat Ciucă.

Ciucă a mai precizat că pe lângă măsurile luate de guvern pentru gestionarea crizei din domeniul energiei, foarte importantă este realizarea proiectelor asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi prin investiţii guvernamentale care să sprijine atât consolidarea sistemului energetic, cât şi identificarea de surse noi de producere a energiei.

„În acest moment, toate aceste măsuri compensatorii care pot fi luate de către guvern trebuie să fie completate de ceea ce ar trebui să se deruleze atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cât şi prin măsurile pe care guvernul le are în vedere, asumându-şi o sumă importantă pentru investiţii, de 88 de miliarde de lei, bani care trebuie să vină să sprijine atât consolidarea sistemului energetic, identificarea de surse noi de energie, punerea în funcţiune a unor componente care puteau să producă energie şi aici cu toţii ştim de centrala de la Iernut, care din păcate nu a putut să fie pornită la timp şi în momentul de faţă ea se găseşte în lista de priorităţi numărul unu a Ministerului Energiei, având termen ca anul acesta centrala să poate să primească finanţarea necesară, să se clarifice, practic, impasul în care se găsesc, să se continue finanţarea şi finalizarea lucrărilor, astfel încât să putem beneficia de încă 430 de megawaţi”, a declarat Nicolae Ciucă, la Antena 3.

El a adăugat că, de asemenea, sunt hidrocentrale care au deja lucrările finalizate „în proporţie de 90%, peste 90%, altele 80%”.

„Şi aici avem de clarificat situaţia acestor hidrocentrale şi ele trebuie puse în funcţiune pentru că, iată, este nevoie de surse noi de energie. Totodată, nu trebuie să nu accentuăm faptul că este nevoie de surse noi. Energia fotovoltaică face parte din pachetul de Green Deal şi este foarte mare, se acordă foarte mare atenţie dezvoltării acestui tip de producere a energiei, energia eoliană şi, nu în ultimul rând, beneficiind de taxonomia care a fost aprobată deja la nivelul Uniunii Europene, putem să continuăm dezvoltarea proiectelor pe energie nucleară şi pe energie produsă prin gaze. Ca atare, partea aceasta de trecere la exploatare a resurselor de gaze în offshore, concomitent cu angajarea în modernizarea Reactorului numărul 1 de la Centrala de la Cernavodă, punerea în funcţiune a Reactorului 3 şi, de asemenea, o nouă abordare legată de reactoare mici de producere a energiei electrice, se află pe agenda guvernului şi ele trebuie să fie luate în calcul când vorbim de măsuri”, a mai afirmat premierul Nicolae Ciucă.