El a fost întrebat, într-un interviu la DC News, despre măsurile fiscale aprobate prin „ordonanţa trenuleţ”, care ar obliga antreprenorii să nu mai fie încurajaţi să deţină mai mult de o microîntreprindere, scrie Agerpres.
„Singurul loc unde s-au modificat impozitele a fost la nivelul microîntreprinderilor. Practic, nu a fost o modificare, ci o revenire, pentru că microîntreprinderile în România au plătit acest impozit de 1% pentru cele care aveau un angajat, 3% pentru cele care nu aveau niciun angajat. (…) În momentul de faţă, şi s-a ştiut acest lucru pe discuţiile asumate prin PNRR , urmează să se producă modificări în ceea ce priveşte înfiinţarea şi funcţionarea microîntreprinderilor, ele trebuie aduse la nivelul mediei europene, aşa cum funcţionează microîntreprinderile în Uniunea Europeană. Este o chestiune care trebuie respectată, este a întregii Uniuni Europene. Şi aici am păstrat acel plafon de 500.000 de mii de euro, în Uniunea Europeană sunt sub 100.000. Eu nu zic că este bine aşa, vreau să vă spun că am dorit să protejăm toate aceste activităţi, pentru că sunt foarte mulţi oameni în România care au microîntreprinderi, foarte mulţi oameni care au PFA-uri şi toate aceste chestiuni urmează să iasă din linia aceasta a excepţiilor, aşa cum s-a întâmplat şi cu IT-ul, aşa cum s-a întâmplat şi cu contribuţiile la Sănătate în domeniul construcţiilor”, a declarat Nicolae Ciucă.
El a subliniat că este normal să fie eliminate excepţiile din zona fiscalităţii, cu o condiţie – să se facă într-o secvenţiere agreată de mediul de afaceri.
„La capitolul microîntreprinderi, încă o dată menţionez, trebuie să se regleze pe nivelul de similaritate cu ceea ce există în Uniunea Europeană. Nu vrea cineva de la noi să se întâmple chestiunea asta. Este absolut asumat în PNRR”, a declarat Ciucă.