„În acest context, subliniez noul proiect pentru reconstruirea dezvoltării urbane a Bucureştiului. Propunerea de a crea două parcuri majore şi un district pentru administraţia publică împreună cu amenajarea malului Dâmboviţei sunt astfel de măsuri pentru neutralitatea climatică”, a spus Ciucă în mesajul citit de vicepreşedintele Senatului, Sorin Cîmpeanu, scrie Agerpres.
Potrivit şefului Senatului, este esenţial ca în Bucureşti să se investească inteligent în producţia de energie şi în transport, respectiv în modernizarea sistemului de termoficare, de îmbunătăţire a eficienţei energetice a clădirilor existente, „introducându-se astfel standarde ridicate pentru viitoarele clădiri”.
Nicolae Ciucă a arătat, de asemenea, necesitatea combaterii efectului de deşertificare a terenurilor agricole. „În ciuda bazinelor sale hidrografice mari, România nu are o infrastructură pe măsură în acest moment. Ţara noastră poate iriga o suprafaţă mult prea mică de terenuri agricole, dar cu investiţiile potrivite, aceasta s-ar putea dubla în următorii şase ani”, a afirmat preşedintele Senatului.
Conform acestuia, una dintre cele mai bune investiţii în combaterea schimbărilor climatice este educarea tineretului şi a copiilor. „Prin programa şcolară şi prin activităţi extra-şcolare pentru a putea avea o mai bună integrare a practicilor de mediu în viaţa de zi cu zi din România. Susţin pe deplin colaborarea dintre şcoli, autorităţile centrale şi locale şi comunitatea de afaceri pentru ca oraşele româneşti să poată progresa, să poată avansa către obiectivele de neutralitate climatică”, a mai declarat Ciucă.
Zece oraşe din 16 municipii înscrise vor fi anunţate marţi, în cadrul Forumului pentru Neutralitate Climatică M100, organizat de Hub-ul Naţional M100, pentru a se alătura iniţiativei Mirror Mission Cities Hub Romania – Misiunea Oglindă a Misiunii UE „100 de oraşe inteligente şi neutre climatic”.
Forumul este o iniţiativă unică în România care reuneşte pentru prima dată oraşe, ministere, reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiţii, ai Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), alături de reprezentanţi ai sectorului asociativ, academic şi privat, precum şi experţi independenţi sub o temă comună: susţinerea oraşelor româneşti în tranziţia către neutralitate climatică.
La eveniment sunt prezenţi primari şi reprezentanţi ai oraşelor care îşi doresc să ajungă neutre climatic până 2035, precum şi membrii juriului internaţional format din profesionişti renumiţi din diverse domenii relevante, cum ar fi urbanismul, neutralitatea climatică sau dezvoltarea durabilă.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100 oferă, timp de două zile, o platformă de dialog pentru identificarea de soluţii şi oportunităţi de finanţare, deschide dezbateri şi prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din oraşele româneşti, dar şi cele partenere: Stavanger, Trondheim şi Reykjavik.
Forumul M100 face parte din proiectul Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building, finanţat din granturi SEE şi Norvegiene prin Fondul pentru Relaţii Bilaterale şi este implementat de UEFISCDI în calitate de operator de program, în parteneriat cu Urbanize Hub – Asociaţia Institutul pentru Dezvoltare Locală, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Nordic Edge, şi RANNIS – Icelandic Center of Research.