Ciucă rămâne premier, „rocada” se amână. Negocierile cu sindicatele din Educaţie continuă

26 05. 2023
Ciuca si Ciolacu

Ciucă a precizat că va rămâne premier până vor fi rezolvate problemele din învăţământ.

„Astăzi ar fi trebuit să-mi depun mandatul în condiţiile în care situaţia se menţinea la un anumit echilibru. Ţinând cont de faptul că, aşa cum până acum, împreună cu dumneavoastră, am găsit soluţii, aşa cum până acum nu am dat înapoi în faţa responsabilităţii, după discuţiile pe care le-am avut la nivelul coaliţiei şi aseară şi în această dimineaţă, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învăţământ, am decis să menţinem acest dialog astfel încât să găsim soluţii pentru problemele îndreptăţite ale cadrelor didactice şi să facem în aşa fel încât, pe baza înţelegerii şi raţiunii, împreună cu dumnealor, să găsim soluţii, doar că aceste soluţii nu se pot rezolva printr-o singură decizie. Sunt probleme care au fost acumulate în timp, în peste 30 de ani”, a afirmat Ciucă, la Palatul Victoria, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Potrivit premierului, coaliţia şi-a asumat dezvoltarea şi modernizarea sistemului de educaţie, fiind alocate sume considerabile „faţă de ceea ce au însemnat până nu demult doar vorbe”.

„Din 2022 până astăzi, au fost alocate Educaţiei suplimentar 8 miliarde de lei de la bugetul de stat. Am asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă alocarea a 3,6 miliarde de euro tocmai în tot ceea ce înseamnă modernizarea şi reforma sistemului de învăţământ, a tot ceea ce înseamnă suportul tehnic şi pregătirea şi specializarea cadrelor didactice”, a adăugat Ciucă.

El a făcut apel la raţiunea cadrelor didactice, precizând că Guvernul nu-şi poate asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibreze întreg bugetul de stat.

„Suntem conştienţi de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice nu doar la nivelul aşteptărilor dumnealor, ci la nivelul de recunoaştere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor, de cadru didactic în România. Este foarte clar că ne dorim cu toţii ca viitorul acestei ţări să poată să aibă predictibilitate. Viitorul ţine de educaţia copiilor noştri, de nivelul, de standardul de educaţie a copiilor noştri. Or, toate acestea se fac nu doar prin alocarea de resurse, ci toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine aşezat şi cât mai complex în ceea ce priveşte atât dotarea tehnică a sistemului de învăţământ, cât şi pregătirea şi specializarea tuturor cadrelor didactice, precum şi printr-un nivel de salarizare. Doar că, în acest moment, încă o dată, făcând apel la raţiunea tuturor cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecţională să dezechilibrăm întreg sistemul şi întreg bugetul de stat”, a transmis prim-ministrul Ciucă.

El a subliniat că în zilele următoare vor continua discuţiile cu sindicatele şi şi-a exprimat speranţa că se va găsi o soluţie la protest.

„Cred că este foarte important să menţionăm că măsurile pe care le-am luat şi le-am prezentat dumnealor în acest moment nu fac nimic altceva sau nu au fost îndreptate în altă direcţie decât în aceea de a le demonstra că tot ceea ce spunem ne asumăm. De altfel, pe întreaga perioadă de guvernare, nu am zis nimic sau nu ne-am angajat la nimic, dacă nu am finalizat”, a declarat Ciucă, care a evidenţiat că Educaţia şi Sănătatea sunt domeniile prioritare.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, vineri, că, până nu se găseşte o soluţie la greva profesorilor, coaliţia nu trebuie să poarte discuţii politice pe tema rotaţiei guvernamentale.

Liderii coaliţiei de guvernare au convenit ca premierul Nicolae Ciucă să nu-şi depună mandatul până la soluţionarea grevei profesorilor.

„Consider că decizia luată de noi trei, copreşedinţii acestei coaliţii, este o decizie corectă. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună. Împreună o să continuăm – eu, din calitatea de preşedinte al Camerei Deputaţilor, reprezentând Legislativul; premierul, reprezentând Executivul – să soluţionăm cât mai rapid această problemă, categoric legitimă, venită din partea profesorilor. Dar trebuie să avem totuşi şi echilibrul de a găsi momentele cele mai prielnice şi împreună ne-am asumat faptul că în programul de guvernare prioritatea numărul unu sunt profesorii şi sistemul de sănătate. Avem convenit un calendar, împreună cu liderii din învăţământ. Este un calendar foarte scurt, pe care ni l-am asumat împreună. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în discuţii politice până nu rezolvăm această grevă a profesorilor, urmând, pe urmă, să găsim tot împreună calendarul cel mai bun pentru a se face rotaţia”, a transmis Ciolacu, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Victoria, alături de liderii PNL şi UDMR, prim-ministrul Nicolae Ciucă şi vicepremierul Kelemen Hunor.

Potrivit preşedintelui PSD, învăţământul reprezintă „unul dintre stâlpii societăţii, iar înaintea discuţiilor politice coaliţia trebuie să îşi asume rezolvarea problemelor majore.

„Această guvernare nu este doar despre stabilitate. Este şi despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută că, înaintea discuţiilor politice, trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate, mai ales că o grevă generală presupune şi o încărcătură emoţională deosebită, mai ales că vorbim de grevă generală a profesorilor”, a explicat el.