„Obiectivul meu esenţial este să-mi exercit mandatul de preşedinte astfel încât să generez relansarea încrederii. S-a vorbit de încredere, pentru că văd încrederea ca fundament al democraţiei şi condiţie de bază a libertăţii omului în societate. Voi lucra zi de zi convins că am datoria de a nu pierde încrederea românilor care m-au votat. Voi lucra zi de zi pentru a câştiga încrederea celor care nu m-au votat şi, ca să fie clar în ceea ce priveşte funcţia de mediere între stat şi societate, voi media mereu cu convingerea că statul trebuie să servească societatea şi nu invers”, a spus Ciucă, scrie Agerpres .
El a arătat că un preşedinte trebuie „să dea o viziune naţiunii, să inspire, să ofere direcţia şi să fie implicat”.
„Voi fi un preşedinte activ, constructiv şi responsabil, voi comunica permanent cu oamenii şi voi da o direcţie pe marile teme de preocupare pentru români. Am spus de multe ori că doresc să fiu un preşedinte care munceşte. Voi fi un preşedinte aproape de oameni şi de comunităţile locale. Voi fi prezent în viaţa oraşelor şi comunelor, inclusiv la sectoarele din Capitală, domnule primar Ciucu, domnule primar Nicuşor Dan, alături de oamenii de cultură, de profesori, de medici, de IT-işti, de ingineri, dar şi alături de tehnicieni, de muncitori, de cei care lucrează pământul ţării. Ca preşedinte al României îmi voi îndeplini datoria de a veghea la păstrarea spiritului democratic în instituţiile statului şi în mediul politic, voi fi inamicul neîmpăcat al oricărei iniţiative care îi va învrăjbi pe români unii împotriva altora”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Potrivit lui Ciucă, „restanţieră” la încrederea oamenilor este întreaga clasă politică, nouă şi veche, „oricât s-ar pretinde unii independenţi, alţii rebeli antisistem, iar alţii vânzători de şmecherie, cu substitut pentru educaţie şi profesie”.
El a vorbit despre încrederea în stat, menţionând că dă importanţă mult mai mare clasei de mijloc şi sectorului privat şi respinge orice populisme şi promisiuni deşarte.
„Încrederea în politică şi politicienii nu se obţine cu trucuri de imagine, se câştigă cu oameni competenţi, promovaţi pe merit, nu pentru că a cărat geanta unui şef la partid, cu oameni care ştiu că sunt în funcţii şi demnităţi în statul român ca să servească ţara, nu să conducă şi să controleze vieţi, nu să fie serviţi sau aserviţi. Este o viziune care mă diferenţiază de toţi ceilalţi candidaţi”, a arătat Ciucă.
Candidatul PNL la Preşedinţie a mai spus că are o viziune total opusă celei socialist-etatiste, pe care a prezentat-o unul dintre contracandidaţii săi.
Conform lui Ciucă, viziunea că statul este în centrul a tot şi a toate şi cetăţenii sunt dependenţi de el este „o opţiune păguboasă” şi „acel stat este controlat de partidul cu porniri autoritare, urmaş direct al PCR”.
El a precizat că susţine menţinerea cotei unice de impozitare, consolidarea pilonului 2 de pensii prin creşterea contribuţiei de la 4,75% la 6%, precum şi consolidarea pilonilor trei şi patru de pensii private, apărarea microîntreprinderilor şi a companiilor private de schimbări fiscale neprevăzute şi nejustificate.
De asemenea, PNL se opune public scăderii pragului de impozitare la microîntreprinderi, a adăugat Ciucă.
El a mai susţinut că „legea va fi mai presus de orice interes, iar cei care subminează încrederea publică vor răspunde ferm în faţa legii”.
„Justiţia nu este negociabilă, iar lupta împotriva corupţiei trebuie să fie neobosită. Justiţia trebuie să funcţioneze liberă de orice ingerinţe (…). Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile, (…) iar prescripţia nu mai trebuie să fie al doilea avocat al apărării”, consideră Nicolae Ciucă.
În ceea ce priveşte învăţământul, Ciucă a mai spus că îşi doreşte extinderea programului ”Masă sănătoasă” în toate şcolile şi a învăţământului dual profesional cu campusuri de profil.
Nicolae Ciucă mai susţine „o viziune coerentă şi cuprinzătoare” în sistemul de sănătate şi încheierea unui pact pentru dezvoltarea satului românesc.
El a mai menţionat necesitatea unui program coerent de repornire a industriei naţionale de apărare.
„România are nevoie cu adevărat de o armată mai puternică şi vă promit că o va avea. Criza de securitate e oportunitate şi pentru infrastructură. România trebuie să accelereze construcţia de drumuri şi autostrăzi, poduri şi calea ferată. Ca preşedinte, voi cere guvernelor să nu rateze nicio oportunitate (…)”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Pilonii politicii externe româneşti rămân parteneriatul strategic cu Statele Unite şi calitatea de stat membru al Alianţei Nord-Atlantice şi al Uniunii Europene, a mai spus candidatul PNL la Preşedinţie, menţionând că îşi propune ca ţara noastră să fie o voce şi mai puternică la nivel internaţional.