Ciudățeniile continuă la Astra Asigurări. Firma încă mai are clienți, la 5 ani de la faliment. Cum poți afla dacă ești printre ei?

Intrată în faliment în august 2015, prin decizie judecătorească definitivă, Astra Asigurări, fost lider al pieței din România și fostă perlă a imperiului deținut cândva de familia Adamescu, încă mai are un număr de clienți care, cel mai probabil, urcă spre 3000. Aceasta pentru că lichidatorul companiei, anterior și administrator al acesteia, societatea KPMG, a decis să păstreze portofoliul de asigurări de viață al firmei pentru eventualitatea unei vânzări sau a unui transfer. Astăzi, parte dintre clienți nici nu mai știu că au avut astfel de produse, iar mulți dintre cei care află se întreabă cum pot face să își recupereze sumele deja cotizate. Este și cazul unei persoane care a scris ECONOMICA.NET pentru a afla cum poate denunța contractul și cum își poate recupera banii, a cărei poveste o vom publica în perioada următoare.
Şerban Buşcu - vin, 11 dec. 2020, 19:39
Ciudățeniile continuă la Astra Asigurări. Firma încă mai are clienți, la 5 ani de la faliment. Cum poți afla dacă ești printre ei?

În mod normal, aceste răspunsuri ar trebui să vină de la KPMG, lichidatorul Astra Asigurări, fost administrator al acesteia în perioada de dinainte de faliment, însă reprezentanții societății nu au răspuns întrebărilor trimise de ECONOMICA.NET, în ciuda insistențelor noastre. Totuși, ne-a răspuns clar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), entitatea care se ocupă cu depăgubirea clienților companiilor de asigurări falimentare ori a terților păgubiți de persoane asigurate la respectivele companii.

„Conform datelor comunicate de către KPMG, în calitate de lichidator judiciar al societății de Asigurare Reasigurare Astra S.A. – în faliment, polițele de asigurare de viață sunt în vigoare, fiind gestionate, în continuare de către lichidator, în raport de dispozițiile Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență”, ne-au transmis cei de la FGA.

Așadar, răspunsuri în legătură cu situația contractului de asigurare de viață și căile prin care acesta ar putea fi denunțat ar trebui să dea KPMG, în calitate de administrator al portofoliului. Pe căi de comunicare mass-media, societatea nu a emis un răspuns, însă am obținut un e-mail în urma unei discuții cu un operator, la numărul 0372.377.800, făcut public pe site-ul oficial al KPMG.

Operatoarea ne-a promis că, în urma transmiterii unui mesaj la e-mailul respectiv, vom primi detalii despre situația contractului. Așadar, sfatul nostru este ca, în situația în care știți că ați putea avea un astfel de contract cu Astra Asigurări, chiar dacă nu ați mai achitat o perioadă tranșele de primă, să apelați numărul de mai sus. E-mailul oferit nu îl putem face public, deoarece nu am primit acordul persoanei direct vizate, responsabilă de portofoliul Astra Asigurări. 

Aproape 2000 de oameni au făcut deja cereri de despăgubire, cele mai multe aprobate.  Cum îți poți recupera banii?

În cazul în care nu obțineți totuși detalii de la cei de la KPMG, deși aceștia sunt obligați să le ofere, puteți apela direct la FGA, la care oricum ajung în final cererile de despăgubire. Conform celor de la FGA, peste 2.000 de persoane au făcut deja cerere, iar majoritatea au primit un răspuns pozitiv.

” Până la 31.10.2020 FGA a înregistrat un număr de 2005 cereri de plată aferente polițelor de asigurare de viață. Dintre acestea s-au aprobat la plată un număr de 1.747, respectiv 87% din total. Cererile de plată se analizează în baza condițiilor generale de asigurare valabile pentru fiecare tip de produs în parte, precum și cu respectarea prevederilor legale aplicabile FGA”, ne-a transmis instituția.

Aceeași sursă detaliază și modalitatea în care se poate face o astfel de solicitare.

„Asigurații se pot adresa Fondului de garantare a asiguraților printr-o cerere de plată, astfel cum aceasta este reglementată de art. 14 din Legea nr. 213/2015 (un model al cererii de plată este atașat pe site-ul FGA). La cererea de plată adresată FGA se vor anexa înscrisuri justificative din care să rezulte cuantumul sumei solicitate, precum polița de asigurare, data denunțării înregistrată la societate, dovada achitării ratelor de primă și altele. În măsura în care consideră necesar, Fondul va solicita documente în completare ținând cont atât de cerințele legale cât și de condițiile de asigurare aferente poliței de asigurare. Totodată asigurații se pot adresa și societății Astra S.A. – în faliment, prin formularea unei declarații de înscriere la masa credală pentru sumele considerate a le fi cuvenite”, explică, pentru ECONOMICA.NET, cei de la FGA.

Portofoliul de asigurări de viață al Astra era format, în majoritate, din polițe cu acumulare, însă o parte erau și asigurări cu componentă investițională. Aceasta înseamnă că cei care au cotizat au acumulat o anumită sumă de bani, chiar dacă au renunțat la un moment dat la plata primei. Pentru că Astra a intrat în faliment, dacă prima a fost plătită cel puțin până la momentul falimentului, clienții au dreptul să își recupereze suma acumulată. Înainte de a solicita acest lucru, ei trebuie însă fie să denunțe contractul fie să activeze clauza de răscumpărare prezentă în orice cotract de asigurare de viață.

KPMG încearcă să facă după faliment ce nu a putut face înainte. Clienți „vânduți” conform legii, fără știrea lor

Înainte de a i se ridica licența, la începutul lui 2015 și  de a intra în faliment, în august același an, Astra Asigurări a traversat o perioadă de un an și jumătate în administrare specială, având în vedere că ASF constatase un deficit de capital de circa 400 de milioane de lei, neacoperit de acționari.

În respecctiva perioadă, administrator al companiei a fost chiar KPMG, care ulterior a gestionat lichidarea. Deși nu a ascuns acționarilor și autorităților că încearcă să atragă un investitor strategic sau să vândă acțiuni ori portofolii ale Astra unor companii care să o poată capitaliza și salva, KPMG a fost departe de a reuși acest lucru. Aceasta în ciuda sprijinului ASF și al președintelui de atunci, care a încercat personal unele negocieri.

Chiar și ulterior ridicării licenței, KPMG a contactat peste 100 de potențiali clienți pentru a le oferi portofolii ale Astra. Conform uneia dintre ofertele puse la dispoziția potențialilor clienți, la jumătate de an de la ridicarea licenței compania încă mai avea circa 400.000 de polițe valide. Cele mai multe (RCA, CASCO și de locuință) au expirat rapid, însă circa 10.000 au rămas în picioare. KPMG nu a avut succes nici cu cele 390.000 de polițe de asigurare auto și property, însă a găsit, într-un final, clienți pentru 6.000 din celelalte 10.000 de polițe.

Este vorba despre un pachet de asigurări multianuale de bunuri, destinate clienților Piraeus și Raiffeisen și cesionate respectivelor bănci, în contul obligativităților impuse de contractele de credit. Aceste polițe au ajuns la Allianz Țiriac, și el creditor al Astra, în singurul transfer de succes reușit de KPMG la Astra. Celelalte 4.000 erau, cel mai probabil, asigurări de viață. Pe acestea încă le mai administrează KPMG în speranța că la va vinde. De menționat că, așa cum s-a întâmplat și în cazul celor 6000 de  polițe duse spre Allianz Țiriac, legea nu obligă pe nimeni să ceară permsisiunea proprietarului asigurării, la transferul de portofoliu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...