Aceste precizări vin după ce în presă au fost publicate date de la ANAF conform cărora compania energetică se află în procedura de executare silită pentru suma de aproximativ 24 de milioane lei.
Managerul CEO susţine că informaţia este eronată, datele ANAF vizând primele şase luni ale anului. Respectiva datorie a fost achitată de către companie în termenul prevăzut de lege, în prezent societatea având de achitat doar contravaloarea taxei pe stâlp pentru cea de-a doua parte a anului.
‘În iulie am avut o înţelegere, cum am avut şi anul trecut cu ministrul Darius Vâlcov (fost ministru al Finanţelor n.r), am avut şi anul acesta o înţelegere cu Ministerul Finanţelor Publice, pentru că urmau să fie capitalizate primăriile debitoare la noi cu bani pentru combustibil şi puteam să facem nişte stingeri de datorii istorice prin compensare la bugetul de stat, ne-au lăsat cu nişte datorii cu banii pe jumătate de lună. Noi plătim la bugetul de stat ceva în genul de 50 milioane lei pe lună, au fost 20 de milioane ca să pot compensa cu Timişoara şi cu Arad. Asta a fost acea întârziere de care a ştiut toată lumea, nu se pune problema să fi avut datorii la bugetul de stat. Acum ei spun că avem taxa de stâlp neplătită, ea se plăteşte de două ori pe an începând din ianuarie până în martie şi din septembrie până la sfârşitul anului. În rest, stopaj la sursă, impozite, TVA, bani către primării, ce trebuie să dăm la bugetul de stat am achitat la centimă’, a spus Laurenţiu Ciurel.
Acesta a mai anunţat că în cursul zilei de miercuri ministrul Energiei, Andrei Gerea, se va întâlni cu şeful ANAF, Gelu Diaconu, pentru a clarifica situaţia creată. Totodată, Ciurel a mai precizat că în urma publicării respectivelor informaţii, reprezentanţii mai multor instituţii bancare i-au solicitat explicaţii privind datele furnizate de ANAF.
‘Am vorbit cu domnul ministru Gerea care mi-a transmis că în cursul zilei va discuta cu şeful ANAF despre situaţia creată şi vom vedea ulterior cine se face vinovat de datele publicate. Ieri (marţi – n.r.) am avut la uşă şi la telefon zece bănci care mi-au spus că vor retrage liniile de finanţare dacă avem conturile blocate, ne-au cerut mai multe asigurări şi garanţii (…) Dacă vom ajunge în această situaţie, de a da băncilor mai multe garanţii, vom solicita ANAF să ne achite prejudiciul creat’, a mai spus Laurenţiu Ciurel.