CJ Cluj vrea să vândă firmelor terenuri din Parcul Industrial Tetarom I, pentru bani de investiţii

Economica.net
22 05. 2013
bani_leu_lei_curs_98863600_91770800_10340300

Consilierul judeţean Remus Lăpuşan (PSD) a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în Parcul Industrial Tetarom I sunt firme „serioase”, care îşi permit cumpărarea terenului pe care îşi desfăşoară activitatea, autorităţile judeţene estimând că în urma tranzacţiei s-ar putea încasa „câteva milioane de euro”.

„În următorii trei ani trebuie să investim 15 milioane de euro pentru extinderea Parcului Industrial Tetarom I şi construirea Parcului Industrial Tetarom IV, iar pentru a face rost de banii necesari propunem ca soluţie vânzarea unui teren de patru hectare din Parcul Industrial Tetarom I către actualele firme chiriaşe. În acest parc, proprietar al terenului este CJ Cluj. Vânzarea terenului se va face în baza unor expertize, iar preţul va fi cel de pe piaţă. În Parcul Industrial Tetarom I sunt firme serioase, care şi-ar putea permite să cumpere terenul, iar în urma acestei acţiuni s-ar putea încasa câteva milioane de euro. Legislaţia privind parcurile industriale permite vânzarea terenului către chiriaşi”, a spus Lăpuşan.

Potrivit acestuia, ulterior, în funcţie de solicitări, există posibilitatea vânzării de teren şi din celelalte parcuri industriale, unde terenul este în proprietatea SC Tetarom SA, administratorul parcurilor industriale.

Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că poate exista opţiunea vânzării terenurilor către investitorii din parcul industrial, dacă doresc acest lucru.

„Soluţia este conformă cu contractul pe care Tetarom îl are cu investitorii, care pot opta pentru a-şi cumpăra terenul. Având în vedere că din acest prim parc, Tetarom I, s-au încasat de-a lungul anilor sume importante din chirii, poate exista şi această opţiune, dacă un investitor doreşte acest lucru. Noi am lansat proiectul de extindere a acestui parc, există cereri din partea unor potenţiali investitori dispuşi să îşi deschidă afaceri în Tetarom I, de aceea extinderea este absolut necesară şi va fi finalizată în 2015. Valoarea lucrărilor de extindere se ridică la aproape 70 de milioane de euro, din fonduri europene, iar noi trebuie să acoperim cofinanţarea de circa 30 de milioane de euro”, a spus Uioreanu.

În ceea ce priveşte construirea Parcului Industrial Tetarom IV, se estimează că lucrările vor costa 55 de milioane de lei, din care 14,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Parcul Industrial Tetarom I se întinde pe o suprafaţă de 320.000 de metri pătraţi (32 hectare) şi este ocupat în proporţie de sută la sută de peste 50 de companii, care asigură peste 2.000 de locuri de muncă.

Valoarea estimată a investiţiilor în acest parc depăşeşte 60 de milioane de euro.