CJI: Suspendarea licenţei audiovizuale prevăzută în Codul insolvenţei provoacă riscuri majore de abuz

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) consideră că prevederile privind suspendarea licenţei audiovizuale din Codul insolvenţei sunt restrictive, aduc atingere libertăţii presei, instaurează un regim discriminatoriu şi crează premisele unor posibile abuzuri, potrivit unui comunicat.
Economica.net - vin, 04 oct. 2013, 18:41
CJI: Suspendarea licenţei audiovizuale prevăzută în Codul insolvenţei provoacă riscuri majore de abuz

Potrivit CJI, această măsură, prevăzută în Ordonanţa de urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, adoptată miercuri de Guvern, contravine Legii audiovizualului care nu prevede „suspendarea” licenţei audiovizuale, ci doar „retragerea acesteia, în condiţii bine stabilite printre care nu se număra şi insolvenţa”.

„O eventuală suspendare a licenţei audiovizuale va pune radiodifuzorul în situaţia de a înceta emisia, tăindu-i astfel posibilitatea de redresare financiară prin prestarea activităţii economice principale. Sistarea emisiei presupune şi încălcarea contractelor în derulare, ceea ce ar putea atrage noi sarcini şi sancţiuni financiare pentru radiodifuzor”, arată CJI.

Totodată, aplicarea unei astfel de măsuri doar în cazul radiodifuzorilor introduce un tratament discriminatoriu, atât în raport cu alte tipuri de media (presa scrisă, online), cât şi cu alţi operatori economici care funcţionează în baza unor licenţe (de exemplu, transportatorii), consideră reprezenaţii ONG-ului.

Aceştia mai atrag atenţia că „aceasta prevedere provoacă riscuri majore de abuz, permiţând statului – din poziţia sa de creditor – să scoată de pe piaţă radiodifuzori incomozi”.

„Considerăm că acest text nu răspunde criteriilor de urgenţă care să justifice adoptarea de reglementări prin OUG, cu atât mai mult cu cât un proiect de lege echivalent se afla în prezent în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Justiţiei. Solicităm Parlamentului să ia în discuţie OUG 91/2.10.2013 şi să respingă prevederile care aduc atingere libertăţii presei şi liberei concurenţe”, se mai spune în comunicatul CJI.

ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere condamnă de asemenea decizia Guvernului de a adopta, „în totală lipsă de transparenţă”, Ordonanţa de urgenţă privind insolvenţa, ale cărei prevederi „pun în pericol libertatea presei şi dreptul la informare al publicului”, potrivit celor două organizaţii.

Cele două organizaţii cer Parlamentului să respingă acest articol care „pune în pericol libertatea presei şi dreptul cetăţenilor la liberă informare” şi anunţă că se vor adresa Comisiei Europene în legătură cu „această gravă ameninţare la adresa libertăţii presei comisă de Guvernul României”. În acest sens vor fi sesizaţi Comisarul pentru justiţie, drepuri fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding şi Comisarul pentru comunicaţii, conţinut şi tehnologie, Neelie Kroes, precizează ActiveWatch şi Reporteri fără Frontiere.

Şi preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, vineri, că PDL va adresa o scrisoare vicepreşedintelui Comisiei Europene Viviane Reding în privinţa Codului insolvenţei, considerând că sunt articole ţintite în acest cod care urmăresc „subjugarea presei”.

Licenţa audiovizuală a televiziunilor şi radiourilor aflate în insolvenţă va fi suspendată de către CNA până la data confirmării planului de reorganizare pentru societăţile care deţin aceste licenţe, potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, publicată vineri în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă prevede la articolul 81 că: „În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidenţa prevederilor Legii audiovizualului, ca urmare a deschiderii procedurii şi până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licenţa audiovizuală cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

De asemenea, Ordonanţa prevede că „în planul de reorganizare vor fi prevăzute condiţiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiţii ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Naţional al Audiovizualului”.

Adoptarea acestei Ordonanţe este justificată de Guvern având în vedere actualul context economic, care impune luarea unor măsuri rapide pentru crearea premiselor legislative şi administrative care să conducă la creşterea eficienţei operatorilor economici, la creşterea siguranţei circuitului economic şi a atractivităţii investiţionale a pieţei româneşti.

Potrivit Ordonanţei, actuala legislaţie privind insolvenţa nu a ajutat la dezvoltarea „unor planuri de reorganizare reală”, ci, dimpotrivă, a furnizat „mijloace de tergiversare a momentului intrării în faliment pentru afaceri cu şanse minimale de redresare”.

Întrebat, vineri, în Prahova, despre Codul insolvenţei adoptat de Guvern prin Ordonanţa de Urgenţă, premierul Victor Ponta a răspuns: „Toată lumea trebuie să plătească măcar taxele curente, pentru că este vorba despre angajaţi”.

Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că efectele prevederilor legate de Codul insolvenţei vor fi discutate luni la nivelul USL.

Pe de altă parte, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) nu a fost consultat de Guvern cu privire la articolul referitor la radiodifuzorii care intră în insolvenţă, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, preşedintele CNA.

„Licenţa se suspendă automat la momentul la care radiodifuzorii (societăţile care deţin licenţe audiovizuale de televiziune, respectiv de radio, n.r.) solicită intrarea în insolvenţă şi încetează suspendarea în secunda în care ei au planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic. Practic, perioada asta este făcută în avantajul radiodifuzorului ca să nu mai piardă bani şi ca să nu mai acumuleze datorii”, a spus Laura Georgescu.

Ea a precizat că sunt două avantaje ale articolului referitor la audiovizual din OUG. „Primul că nu acumulezi amenzi, datorii, pierderi şi al doilea că scurtezi perioada până când ţi se confirmă planul de reorganizare de către judecătorul sindic şi reîncepi să produci bani”, a spus preşedintele CNA.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...