CJUE decide împotriva culegerii masive de date de conexiune de către statele UE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a statuat marţi că statele Uniunii nu le pot ordona operatorilor de telecomunicaţii culegerea 'generalizată şi nediferenţiată' de date de conexiune şi de localizare a utilizatorilor lor decât pe o durată limitată sau în mod ţintit, în special în cazuri de 'ameninţare gravă pentru securitatea naţională', transmite AFP.
Economica.net - mar, 06 oct. 2020, 08:11
CJUE decide împotriva culegerii masive de date de conexiune de către statele UE

Sesizată de jurisdicţiile din Franţa, Belgia şi Marea Britanie, Curtea de la Luxemburg a confirmat că dreptul UE se opune reglementărilor naţionale care le impun furnizorilor de acces transmiterea sau retenţia generalizată şi nediferenţiată’ de metadate de conexiuni la internet şi conversaţii telefonice în scopuri judiciare sau de culegere de informaţii.

Concret, metadatele conexiunilor la internet şi conversaţiilor telefonice – care nu se referă la conţinutul mesajelor, ci la condiţiile în care acestea au fost schimbate (identitate, localizare, dată, durată ..) – nu pot fi păstrate pe termen nedefinit şi în mod uniform de către operatori.

CJUE admite totuşi derogări reglementate în cazul în care un stat se confruntă cu ‘o ameninţare gravă pentru securitatea naţională, reală şi actuală sau previzibilă’, situaţia care îl poate determina să impună, prin ‘măsuri legislative’, o retenţie ‘generalizată şi nediferenţiată’ a datelor ‘pentru o durată limitată ca timp la strictul necesar’.

De asemenea, în ‘lupta împotriva criminalităţii grave’ şi pentru ‘prevenirea unor ameninţări severe contra securităţii publice’, un stat membru poate ‘să prevadă retenţia ţintită a datelor, precum şi păstrarea lor rapidă’.

Totuşi, ‘o astfel de ingerinţă în drepturile fundamentale trebuie însoţită de garanţii efective şi controlată de un judecător sau de o autoritate administrativă independentă’, insistă Curtea europeană.

Într-o decizie din 2016 intitulată ‘Tele2’, CJUE stabilea că statele membre nu le pot impune furnizorilor o ‘obligaţie generalizată şi nediferenţiată’ de colectare şi de retenţie de date relative la trafic şi de date de localizare.

Mai multe state membre continuă însă să ceară o astfel de culegere de date pentru ca poliţişti, magistraţi sau servicii de informaţii să aibă acces la ele. Statele respective se sprijină pe prevederea din Tratatul UE conform căreia securitatea naţională ‘rămâne în singura responsabilitate a fiecărui stat membru’.

Argumentul nu a convins însă CJUE, pentru care aceste practici contravin directivei europene privind ‘viaţa privată şi comunicaţiile electronice’.

Curtea a examinat mai multe decrete de aplicare a codului francez al securităţii interne, din 2015 şi 2016, atacate în justiţie de mai mulţi furnizori de acces la internet.

În aceeaşi cauză, CJUE a mai fost sesizată în privinţa unor reglementări în vigoare în Belgia şi Marea Britanie, care le impun operatorilor acelaşi tip de culegere masivă de date.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...