O situaţie neobişnuită în urma căreia o linie aeriană este nevoită să reprogrameze zboruri, precum o grevă, nu reprezintă justificare pentru împiedicarea pasagerilor să se îmbarcheze şi nu scuteşte compania de obligaţia de a compensa financiar clienţii afectaţi, potrivit deciziei instanţei supreme a UE.
Într-un alt caz, Curtea a decis că liniile aeriene trebuie să compenseze pasagerii care pierd avionul din cauza întârzierii unui zbor anterior.
Conform legislaţiei UE, companiile de transport aerian sunt obligate să-i despăgubească pe pasagerii care au fost refuzaţi la îmbarcare. Potrivit unor decizii anterioare ale justiţiei europene, companiile trebuie să compenseze financiar pasagerii ale căror zboruri au întârziat cu mai mult de trei ore sau au fost anulate din cauza unor defecţiuni ale aeronavelor.
Procesele soluţionate joi se referă la companiile Iberia (Spania) şi Finnair (Finlanda).
În decembrie 2009, compania spaniolă Iberia Lineas Aereas de Espana a refuzat să-i compenseze pe pasagerii care nu au prins un zbor din cauză că o cursă anterioară a avut întârziere. Pasagerii au ajuns pe aeroport la scurt timp după ce îmbarcarea pentru următoarea cursă se încheiase şi au constatat apoi că biletele lor fuseseră anulate, iar locurile transferate către alţi clienţi.
În iulie 2006, linia aeriană finlandeză Finnair a refuzat să-l despăgubească pe un pasager care nu s-a putut îmbarca pe un zbor pentru care avea bilet din cauza unei greve.
Legislaţia europeană stipulează că refuzarea unui pasager la îmbarcare poate fi justificată numai din considerente de sănătate, siguranţă sau probleme cu documentele de călătorie.