CJUE reduce la jumătate amenda impusă Poloniei în disputa acesteia cu Bruxellesul asupra reformelor judiciare
Instanţa europeană a impus Varşoviei în octombrie 2021 o amendă de un milion de euro pe zi pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, dar guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic şi a precizat că nici nu intenţionează să plătească, scrie Agerpres.
Între timp, în urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, dar criticii guvernului conservator polonez, inclusiv Comisia Europeană, consideră că problema principală a politizării justiţiei poloneze rămâne în continuare nesoluţionată.
Acordul convenit în iunie anul trecut între guvernul polonez şi Comisia Europeană prevede desfiinţarea camerei disciplinară pentru judecători şi aprobarea în schimb de către executivul comunitar a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al Poloniei, în cadrul programului european de relansare post-pandemie prin care Polonia poate accesa peste 35 de miliarde de euro.
Totuşi, Comisia Europeană menţine în continuare blocate aceste fonduri, în timp ce persistă disputele sale cu guvernul polonez. Bruxellesul acuză Varşovia că încalcă statul de drept prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, reformele mai largi din justiţie sau contestarea întâietăţii dreptului european şi a deciziilor Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în faţa dreptului naţional.
Reformele în sistemul judiciar implementate de guvernul conservator polonez în ultimii ani i-au adus acestuia mai multe condamnări la CEDO, unde sunt în aşteptare peste 300 de dosare legate de aceste reforme sau de consecinţele ei.