Curtea de Justiție a UE apreciază că legislația maghiară care obligă retailerii să vândă anumite produse agricole la un preț fix și în cantități prestabilite împiedică comercianții, fără o justificare corespunzătoare, să stabilească în mod liber prețurile de vânzare și cantitățile puse în vânzare ale acestor produse pe baza unor considerente economice, potrivit unui comunicat al instituției.
„În primul rând, Curtea constată că hotărârea de guvern aduce atingere concurenței loiale, element fundamental al Regulamentului de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole. În continuare, Curtea examinează argumentul Ungariei potrivit căruia această restricție este justificată de obiectivele de combatere a inflației și de protecție a consumatorilor defavorizați prin intermediul unei aprovizionări garantate cu produse alimentare de bază la prețuri accesibile. Curtea constată că, deși decretul guvernamental atacat ar fi adecvat pentru atingerea acestor obiective, măsurile pe care le implică nu sunt proporționale. Subminarea liberului acces al comercianților pe piață în condiții de concurență efectivă și perturbarea întregului lanț de aprovizionare cauzate de prețurile și cantitățile reglementate impuse acestor comercianți depășesc ceea ce este necesar pentru atingerea obiectivelor urmărite prin decret. În aceste condiții, Curtea constată că decretul guvernului maghiar, inclusiv regimul amenzilor prevăzut în acest decret, este contrar Regulamentului”, se arat[ ]n decizie.
Amintim că, în februarie 2022, în contextul pandemiei Covid-19, Ungaria a reglementat, prin decret guvernamental, comercializarea a șase produse de bază (anumite tipuri de zahăr, făină de grâu, ulei de floarea soarelui, carne de porc, carne de pasăre și lapte). Potrivit acestui decret, comercianții care comercializaseră deja aceste produse la o dată anterioară determinată erau obligați, sub sancțiunea unei amenzi, să pună în vânzare o cantitate predeterminată – bazată, inițial, pe cantitatea medie zilnică pusă în vânzare în cursul unei perioade de referință și, ulterior, pe cantitatea de produse în cauză aflată în stoc în cursul acestei perioade de referință – la un preț reglementat.
Ulterior, începând din noiembrie 2022, ca urmare a războiului din Ucraina, decretul a fost modificat și alte două produse au fost adăugate în listă, și anume ouăle și cartofii.
Decretul guvernamental respectiv a rămas în vigoare până la 31 iulie 2023, iar în mai 2023, autoritățile maghiare au aplicat o amendă comerciantului cu amănuntul SPAR Magyarország, care a contestat amena în instanță.
Și România a impus o măsură de plafonare, dar nu a prețurilor ci a adaosurilor comerciale la 17 produse alimentare de bază. Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2024.