CL face observaţii asupra normelor constituţionale propuse în cazul presei şi informării publice

Consiliul Legislativ face o serie de observaţii, în avizul asupra proiectului de revizuire a Constituţiei obţinut de MEDIAFAX, asupra propunerilor care vizează regimul presei şi al informării publice în cazul adoptării actelor normative, solicitând clarificări ale textului.
Economica.net - mar, 02 iul. 2013, 06:52
CL face observaţii asupra normelor constituţionale propuse în cazul presei şi informării publice

Consiliul Legislativ (CL) sugerează „să se reanalizeze dacă ar fi mai indicat ca răspunderea să aparţină proprietarului mijlocului de comunicare în masă şi nu «mijlocului de comunicare în masă», în condiţiile în care proiectul de revizuire institutie răspunderea civilă pentru informaţia sau creaţia adusă la cunoştinţă publică pentru autor, cel care exercită răspunderea editorială sau «mijlocului de comunicare în masă»”.

În plus, CL propune reformularea prevederii care include agenţiile de presă sub control parlamentar, deocare ar putea fi interpretate.

„Semnalăm că din redactarea propusă rezultă că sunt supuse controlului parlamentar toate agenţiile de presă, nu doar cele publice. Este necesară, de aceea, reanalizarea textului şi reformularea corespunzătoare a acestuia”, se arată în avizul citat.

Prevederea propusă prin proiectul de revizuire a Constituţiei pentru articolul 31, alineatul 5 menţionează: „Serviciile publice de radio, de televiziune şi agenţiile de presă sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului de antenă. Organizarea acestor servicii şi agenţii de presă, precum şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică”.

Citeşte  şi Comisia de revizuire scoate proprietarul de presă din răspunderea civilă în cazul publicaţiilor

De asemenea, în ceea ce priveşte informarea publică, avizul CL precizează că, prin lege, nu pot fi stabilite situaţiile cu caracter de urgenţă în cazul ordonanţelor guvernului.

Consiliul Legislativ face referire la articolul propus în proiectul de revizuire care menţionează că „proiectele de acte normative ce urmează să fie adoptate de autorităţile publice şi instituţiile publice, cu excepţia celor care au caracter de urgenţă potrivit legii, sunt supuse, cu cel puţin 30 de zile înainte de adoptare, dezbaterii publice”.

Astfel, CL susţine că sintagma „cu excepţia celor care au caracter de urgenţă, potrivit legii” nu este corectă, întrucât prin lege nu se pot stabili situaţiile cu caracter de urgenţă, iar expresia „potrivit legii” ar trebui eliminată.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...