Clădirea fostului hotel Muntenia, de lângă Pasagiul Victoria, pericol public în caz de cutremur. Ce alte clădiri pot cădea

14 01. 2016
20160114_152243_22682100

Primăria Bucureşti a actualizat pe 13 ianuriarie lista cu imobilele expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic.

Pe lista actualizată figurează 179 de clădiri încadrate în clasa I de rism seismic – pericol public, 177 imobile încadrate în clasa de risc seismic I, 307 înadrate în clasa II, 90 în clasa III de risc seismic și cinci clădiri în clasa IV. Totodată, anul trecut au fost finalizate lucrările de consolidare la 30 de clădiri, iar față de lista din ianuarie 2015, când figurau doar 40 de imobile consolidate, noua listă arată un număr de 70 de clădiri consolidate. Alte aproape 1.600 de clădiri figurează în lista clădirilor expertizate tehnic și încadrate în categorii de urgență sau neîncadrate corespunzător.

VEZI AICI LISTA IMOBILELOR PERICOL PUBLIC

De notat este faptul că pe lista actualizată la data de 13 ianuarie 2016 a apărut un imobil direct la clasa I de risc seismic – pericol public, clădirire care  nu figura deloc pe lista din ianuarie 2015. Este vorba de clădirea fostului hotelul Muntenia, de pe strada Academiei nr. 19-21.

Corpurile A şi B ale clădirii hotelului Muntenia din centrul Capitalei au fost construite în perioada 1925-1935 şi au patru, resprectiv cinci etaje. Sub unul dintre imobile este și Pasagiul Victoria, acolo unde funcționează un restaurant și mai multe cluburi. În urmă cu patru ani, Cotidianul.ro relata că Inspectoratul de Stat în Construcții a avertizat asupra posibilității prăbușirii Pasajului Victoria.

O altă clădire, de pe strada Blănari nr. 2, construită în 1865, a fost inclusă în clasa I de risc seismic – pericol public. Alături de această clădire urma să fie reabilitat și imobilul de pe Blănari nr. 8. Primăria a avut intenţia de a consolida aceste clădiri cu 1,6 milioane de euro, însă nimic nu s-a materializat. Dacă anul trecut clădirea era în categoria risc seismic de gradul I, anul acesta a urcat în categoria risc seismic gradul I – pericol public. 

Pe 15 mai 2013, cele două clădiri de pe str. Blănari nr. 2 și nr. 8 au fost avariate după ce alte două construcții aflate între ele s-au prăbușit. Este vorba de clădirile de pe strada Blănari nr.4 -6. Unul dintre cele două imobile care s-au prăbușit, mai exect imobilul de la numărul 6, aparținea Primăriei Capitalei, scrie B365.ro. Potrivit unui comunicat emis atunci de municipalitate cele două construcții s-au prăbușit din cauza lucrărilor care se efectuau la clădirea de la numărul 4, proprietate privată. În momentul prăbușirii, la imobil se executau lucrări de construire in baza unei autorizatii de construire emise de Primaria Capitalei pe 29 octombrie 2012.