Clădirea Primăriei Capitalei va deveni obiectiv turistic

Clădirea Primăriei Capitalei va deveni obiectiv turistic, putând fi vizitată atât de turişti, cât şi de bucureşteni, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat miercuri, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), anunţă News.ro.
Economica.net - mie, 30 aug. 2017, 14:41
Clădirea Primăriei Capitalei va deveni obiectiv turistic

Proiectul de hotărâre a fost aprobat în unanimitate, scrie News.ro.

Georgiana Mocanu, consilier general din partea PNL, a propus un amendament care a fost aprobat, astfel că traseul de vizitare va fi prestabilit, la fel şi programul de vizitare, turiştii putând vizita clădirea PMB doar sâmbătă şi duminică şi în zilele de sărbătoare legală.

„Având în vedere importanţa culturală şi de arhitecturală a imobilului Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti şi ţinând cont de fatul că a fost restaurat de curând, consider că introducerea în circuitul turistic al Capitalei va creşte atractivitatea Bucureştiului ca destinaţie culturală şi va stimula interesul bucureştenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea şi valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul a fost propus de Roxana Wring, consilier general din partea USR.

Ea susţine, în expunerea de motive, că patrimoniul arhitectural al Capitalei nu este valorificat suficient, în 2016 atrăgând doar 1,1 milioane de turişti, mult mai puţin decât capitala Poloniei (8,5 milioane) sau capitala Cehiei (7 milioane).

De asemenea, Bucureştiul nu are o strategie de promovare a turismului cultural, se precizează în expunere, însă municipalitatea poate fi „un model de bună practică” prin integrarea clădirii în care funcţionează în circuitul turistic, aşa cum au făcut oraşele europene, având în vedere că aceasta este monument istoric.

Clădirea primăriei a fost construită de Elie Radu după planurile arhitectului Petre Antonescu între anii 1906 – 1910, în stil tradiţional, neoromânesc, pe terenul numit „Maidanul lui Duca”, vizavi de parcul Cişmigiu.

În imobil a funcţionat Ministerul Lucrărilor Publice, iar în timpul ocupaţiei germane (1916 – 1918), a fost transformat în Comandatura Generală Germană.

După Primul Război Mondial, instituţia a devenit Ministerul Lucrărilor Publice şi al Comunicaţiilor până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când, din cauza bombardamentelor, a fost avariat. Clădirea a fost renovată, i s-a adăugat un etaj şi a devenit Primăria Generală, apoi Sfatul Popular al Capitalei. Până în 2010, în imobil a fost sediul Primăriei Municipiului Bucureşti, iar după restaurare şi consolidare, la sfârşitul lui 2016 a redevenit sediul acesteia.

Te-ar mai putea interesa și
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian Amza de la Oresa
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian ...
Compania americană Axel Johnson Inc. (AJI) a achiziționat La Fântâna S.R.L, unul din principalii furnizori pe piața soluțiilor de apă din Europa Centrală și de Est, de la fondul de......
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe gaze și își angajează avocați. Burduja: “Am fost mai mult decât înțelegători, ajunge!”
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe ...
În condițiile în care proiectele de parcuri fotovoltaice și de grup nou pe gaze care ar fi urmat să fie construite împreună ...
Europa este aproape de un acord cu Azerbaidjan pentru a continua să primească gaze via Ucraina
Europa este aproape de un acord cu Azerbaidjan pentru a continua să primească gaze via Ucraina
Mai mulţi cumpărători europeni de gaze sunt aproape de semnarea unui acord comercial cu Azerbaidjan, acord care va permite ...
Producţia de cărbune a scăzut cu 18,4% în primele 8 luni din 2024. Importurile s-au redus cu 15%
Producţia de cărbune a scăzut cu 18,4% în primele 8 luni din 2024. Importurile s-au redus cu 15%
Producţia de cărbune a României a depăşit, în primele opt luni ale acestui an, 1,264 milioane tone echivalent petrol ...